Vyölaukut edustavat ysärimuodin uutta tulemista. Lähde: Wikipedia.

Muistatteko vielä eurodance-musiikin ja vyölaukut? – Ysäri-ilmiöt ovat taas muodissa

1990-luvun kulttuuri-ilmiöt ovat palanneet ihmisten arkeen. Ysäriteemaiset festivaalit ja tapahtumat ovat loppuunmyytyjä, ja kyseiseen vuosikymmeneen liittyvät radio-ohjelmat ja -kanavat ovat suosittuja. Ysäribloggaajan mukaan nuoruusaikojen nostalgisointi on ihmisille tyypillistä.

Retroristeilyt, jysärikonsertit, We Love -festivaali… 90-luku on palannut ryminällä nykyaikaan.

Historiantutkija Essi Huuhka tuottaa suosittua Nuoruusdisko-blogia ja on myös kirjoittanut yhdessä Aino Tormulaisen kanssa Ysärikirja-teoksen (Atena 2017). Huuhkan mukaan ysäri-innostus on kasvanut valtavaksi viiden viime vuoden aikana.

– Aloitin blogini kirjoittamisen vuonna 2012, ja toki silloinkin jo aiheesta kiinnostuneet sitä lukivat, mutta vuosien kuluessa sekä ysäribuumi että seuraajamääräni ovat kasvaneet huomattavasti.

Huuhka kirjoittaa blogissaan muun muassa 90-luvun musiikista, tv-sarjoista, leluista ja muodista.

Entisaikojen nostalgisointi on yleistä

Huuhkan mukaan ei ole harvinaista, että tiettyyn ikään ehättäneet sukupolvet alkavat muistella entisaikoja. Ysäriä fanittavat pääasiassa nimenomaan 90-luvun nuoret, mutta erilaisten tapahtumien myötä innostus voi levitä muunkin ikäisille.

– Festivaalit ja teematapahtumat popularisoivat vuosikymmeniä, mutta useimmiten tiettyjä vuosikymmeniä nostalgisoivat he, jotka silloin ovat eläneet. Onhan toisaalta esimerkiksi musiikki niin universaalia ja kestävää, että muutkin kuin ysärinuoret sen ajan musiikkia kuuntelevat.

Miksi vanhoja vuosikymmeniä sitten muistellaan? Onko kyse silkasta nostalgisoinnista, vai kokevatko ihmiset laajemmin, että omassa nuoruudessa asiat olivat paremmin?

– Muistelu voi johtua kummastakin. Ongelmia toki löytyy joka vuosikymmeneltä, esimerkiksi 90-luvulla lama ja Neuvostoliiton hajoaminen olivat suuria kriisejä. Nykyaikana ongelmat ovat muuttuneet. Eihän 90-luvulla ilmastonmuutoksesta tiedetty vielä juuri mitään.

Musiikki on suurin nostalgisoinnin kohde

Retroperjantai-ohjelman ja radiokanava HitMixin myötä ysärimusiikki on noussut uudelleen soittolistoille. Omalaatuinen eurodance-musiikki onkin yksi 90-luvun populaarikulttuurin kivijaloista.

– Eurodance toimii edelleen. Kyseisen genren biisit kestävät aikaa ja saavat edelleen menojalan vipattamaan.

Myös tietyt muoti-ilmiöt ovat palanneet ihmisten pukeutumiseen. Huuhka nostaa esiin erityisesti vyölaukut, joiden paluuseen ei olisi uskonut. Huuhka uskoo, että tulevaisuudessa ysäri leviää muillekin osa-alueille.

– Uskon, että esimerkiksi 90-luvun drinkit palaavat juomalistoille. Aika ajoin vanhoja makeisia ja muita herkkuja toivotaan takaisin myyntiin. Myös sisustuksen saralla uskon ysärivaikutteiden vielä palaavan.