Radio Moreenin sähkeet 4.12.2018 kello 17

Neljäntoista järjestön kansalaisaloite vaatii, että ilotulituksia saavat järjestää ainoastaan ammattilaiset. Tänään avatun aloitteen tavoitteena on vähentää merkittävästi ilotulitteiden ihmisille, eläimille ja ympäristölle aiheuttamia haittoja. Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen nimien keruu päättyy 4. kesäkuuta. Aloite ei puutu pienimpien pyroteknisten tuotteiden kuten tähtisadetikkujen käyttöön.

***

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan seksitaudit muuttavat tartunnan saaneen arkea. Terveystieteiden maisteri Toni Haava väittelee huomenna Tampereen yliopistossa käytännön teoriasta seksitautitartunnan saaneiden aikuisten kokemuksista. Tutkimuksen tarkoituksena oli muodostaa hypoteettinen käytännön teoria tartunnan saaneen aikuisen kokemuksista seksitaudin kanssa elämisestä ja testata se tilastollisesti. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan lisätä ymmärrystä vähän tutkitusta aiheesta sekä kehittää seksitautien ennaltaehkäisyä.

***

Museokortti ylitti viime viikonloppuna 200 000 myydyn kortin rajan. Kortin käyttöönoton jälkeen museoiden kävijämäärät ovat kasvaneet yli kolmanneksella. Kahden miljoonan Museokortti-käynnin raja ylittyi tämän vuoden toukokuussa. Museokortti otettiin käyttöön reilu kolme vuotta sitten. Museokortilla pääsee jo liki kolmeensataan museoon ympäri Suomen.

***

Liukkaat tiet ja lumisade ovat aiheuttaneet peltikolareita ja rannemurtumia Pirkanmaalla, kertoo Aamulehti. Maanantai-iltapäivän ja –illan aikana liikenneonnettomuuksia tapahtui muun muassa Pirkkalassa ja Kangasalla. Myös jalkakäytävät ovat olleet liukkaita, ja Acutan apulaisylilääkärin mukaan päivystyksessä on ollut hoidettavana poikkeuksellisen paljon rannemurtumia.

***

Ranskan hallitus jäädyttää polttoaineveron korotukset. Korotuksien oli määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa. Korotusten jäädytys on myönnytys viime viikkojen mielenosoitusliikkeelle. Mielenosoitukset alkoivat vastarintana verokorotuksiin, mutta ne kääntyivät pian yleiseksi protestiliikkeeksi presidentti Emmanuel Macronia vastaan.