Radio Moreenin sähkeet 4.12.2018 kello 16

Neljäntoista järjestön kansalaisaloite vaatii, että ilotulituksia saavat järjestää ainoastaan ammattilaiset. Tänään avatun aloitteen tavoitteena on vähentää merkittävästi ilotulitteiden ihmisille, eläimille ja ympäristölle aiheuttamia haittoja. Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen nimien keruu päättyy 4. kesäkuuta. Aloite ei puutu pienimpien pyroteknisten tuotteiden kuten tähtisadetikkujen käyttöön.

***

Tampereen korkeakoulut ovat saaneet tänään rahalahjoituksia. Pirkanmaan yrittäjät lahjoittaa 80-vuotisjuhlansa kunniaksi 40-tuhatta euroa Tampereen yliopistosäätiölle. Rahalahjoituksilla järjestö haluaa tukea korkeakoulujen tekemää työtä yrittäjyyden edistämiseksi ja edesauttaa oppilaitosten ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä. Myös Tampereen ammattikorkeakoulu on saanut 50-tuhannen euron lahjoituksen YH Kodit Oy:ltä erityisesti tekniikan alan ja rakentamisen koulutukseen ja kehittämiseen.

***

Tänään liputetaan suomalaisen demokratian kunniaksi. Tasan sata vuotta sitten joulukuussa 1918 Suomessa järjestettiin ensimmäiset kunnallisvaalit, joissa oli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Tämänpäiväinen liputus on järjestetty sisäministeri Kai Mykkäsen aloitteesta. Sisäministeriö suosittelee liputusta. Liputus alkoi kahdeksalta aamulla ja päättyy nyt neljältä.

***

Liukkaat tiet ja lumisade ovat aiheuttaneet peltikolareita ja rannemurtumia Pirkanmaalla, kertoo Aamulehti. Maanantai-iltapäivän ja –illan aikana liikenneonnettomuuksia tapahtui muun muassa Pirkkalassa ja Kangasalla. Myös jalkakäytävät ovat olleet liukkaita, ja Acutan apulaisylilääkärin mukaan päivystyksessä on ollut hoidettavana poikkeuksellisen paljon rannemurtumia.

***

Ranskan hallitus jäädyttää polttoaineveron korotukset. Korotuksien oli määrä tulla voimaan vuodenvaihteessa. Korotusten jäädytys on myönnytys viime viikkojen mielenosoitusliikkeelle. Mielenosoitukset alkoivat vastarintana verokorotuksiin, mutta ne kääntyivät pian yleiseksi protestiliikkeeksi presidentti Emmanuel Macronia vastaan.