Kela maksoi perustoimeentulotukea vuonna 2017 yhteensä 722 miljoonaa euroa. Kuva: Pixapay

Perustoimeentulotuen käytössä suuria alueellisia eroja – työttömyys ja asumiskustannukset nostavat toimeentulon tarvetta myös Tampereella

Maakunnista perustoimeentulotukea käytettiin viime vuonna eniten Uudellamaalla ja vähiten Keski-Pohjanmaalla. Tampereella tukea myönnettiin neljänneksi eniten.

Perustoimeentulotuen käytössä on alueellisia ja kuntien välisiä eroja, selviää Kelan tuoreimmasta tilastollisesta vuosikirjasta. Vuonna 2017 perustoimeentulotuen saajia oli eniten Kotkassa, jossa tukea sai 12,6 prosenttia asukkaista. Tampereella tukea sai 10,9 prosenttia asukkaista, joka on neljänneksi eniten kaikista Suomen kunnista.

Kelan tutkija Tuija Korpela kertoo Tampereella asumisen olevan kalliimpaa kuin muissa kunnissa. Lisäksi Tampereella työttömyys on suhteellisen korkealla.

Maakunnista perustoimeentulotukea tarvittiin eniten Uudellamaalla, jossa sitä sai 9 prosenttia asukkaista. Vähiten tukea tarvittiin Keski-Pohjanmaalla, jossa sitä sai 5 prosenttia asukkaista.

Alueelliset erot johtuvat ennen kaikkea eroissa työttömyydessä ja asumiskustannuksissa. Osa tukien saajista on nuoria, joten väestörakenne osaltaan vaikuttaa toimeentulon tarpeeseen.

–  Myös sosiaalipalveluiden toimivuus ja kynnys ottaa tukea käyttöön vaikuttavat alueellisiin eroihin, kertoo Korpela.