"Tätä tekee niin rakkaudesta lajiin" (kuva: Jarmo Katila).

Make Smooth on esimerkki uudenlaisesta showpainimaailmasta – ”Showpainija on tänä päivänä fiksu, eikä pelkkä lihamöykky”

Kun Kari Lintunen pukeutuu painitrikoisiin, hänestä tulee Make Smooth, ”prince of pellepaini”. Parikymppinen Lintunen näkee muutoksen showpainimaailmassa.

”Mä oon n. 5 min päässä sieltä. Huikkaa, jos näytän eksyneeltä :)” lukee Make Smoothilta eli Kari Lintuselta saadussa viestissä. Hän painii suomalaisessa Fight Club Finland -järjestössä, jonka showpainija StarBuck perusti kollegoidensa kanssa.

Ennakkoajatuksena päässäni pyörii FCF:n sivuilta bongaamani kuva Make Smoothista värikkäissä trikoissa ja tuulitakissa, tästä itsetituleeratusta ”prince of pellepainista”. Pohdin, missä kohtaa gimmick loppuu ja mies alkaa.

Noin 10 minuuttia myöhemmin alas istuu viininpunaisessa bomber-takissa ja lippiksessä hymyilevä nuori mies pahoitellen myöhästymistään.

– Make Smooth on varmaan ikuisesti 19-vuotias, mutta mä oon 25, naurahtaa Lintunen, kysyessäni hänen ikäänsä.

Lintunen aloitti showpaininimisen 20-vuotiaana ja debyyttinsä Make Smoothina hän teki vuotta myöhemmin FCF:n vuotuisessa Talvisota-tapahtumassa.

– Olin monen vuoden ajan käynyt katsomassa suomalaista showpainia. Mietin, että ei vitsi, joku päivä menen tuonne Suomi-kehään. Ensimmäisellä kerralla katsojia oli yli 500, kun olin paininut vuoden. Tuli fiilis, että holy shit, tässähän tuntee olevansa isokin stara.

Make Smooth on paininut 20-vuotiaasta saakka (kuva: Marko Simonen).

Painija saa nykyään olla rohkeasti jotain mieltä

FAKTA

Make Smooth

  • 25-vuotiaan Kari Lintusen painigimmick.
  • Debyytti Make Smoothina vuonna 2014.
  • Painii Jami Aallon kanssa osana joukkuetta nimeltä Smooth & Stoned Connection.
  • Tavoite on tuoda väriä ja positiivisuutta painimaailmaan.
  • Paininut Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Englannissa.

Lintusen gimmick, eli roolihahmo, muodostui pikkuhiljaa. Gimmickit ovat karrikoituja itsekuvia, joissa hyviä ja huonoja puolia viedään ääripäihin.

– Koska en ole kaksimetrinen ja 120-kilonen, en voi olla niin, että ”mä olen Suomen Hulk Hogan ja pieksen kaikki”. Sen sijaan käytän omaa persoonaa ja sitä, mitä oon jo valmiiksi.

Showpainimaailma on ollut konservatiinen. Lintusen mielestä tämä ajatusmaailma on kuitenkin päivittynyt ja esimerkiksi sosiaalista mediaa käytetään gimmickien luomiseen. Make Smoothin elämänmakuista Instagramia, Facebookia ja Twitteriä päivitetään tasaisen epätasaiseen tahtiin. Näiden lisäksi hahmolla on oma podcast, Smoothcast.

Sosiaalista mediaa voidaan käyttää myös kannanottoihin, ja nykypainija voikin rohkeasti olla jotain mieltä. Sometilien ei tarvitse olla täynnä pelkkää omien otteluiden promoamista vaan niiden avulla voi ottaa osaa vaikka kampanjoihin. Moni FCF:n painija osallistui esimerkiksi Tyttöjenpäivän somekampanjaan.

– Showpainija on tänä päivänä fiksu, eikä pelkkä lihamöykky, joka uhoaa. Painissa on kuitenkin aina ollut kapinallisuus ja halu rikkoa rajoja.

Monen showpainijan unelmana on työllistyä showpainijätti WWE:lle. Unelmat ovat suuria, sillä ne jaetaan lukuisten muiden toiveikkaiden kanssa. Usein painille ja siihen liittyville unelmille eletään, ja koko elämä rakentuu niiden varaan. Lintunen suhtautuu tulevaisuuteensa rauhallisemmin.

– Varmaan kaikki haluaa seikkailla, hakea haasteita ja blah blah blah. Monet postailee sosiaaliseen mediaan, että paini on kaikki mitä heillä on. Jos tässä nyt epäonnistun, niin olen epäonnistunut ihmisenä. Minä haluan pitää sen hyvän fiiliksen. Tätä tekee niin rakkaudesta lajiin, vaikka tästä ei saa välttämättä rahallisia ansioita.

Juttuhetken jälkeen nousen pöydästä ja kättelen Kari Lintusta hyvästiksi, loppuun hän heittää vielä häivähdyksen makesmoothmaisesta vinosta hymystä.

Make Smooth nähdään Tampereen Pyynikin pallohallilla 8.12.

Make Smooth muodostaa yhdessä Jami Aallon kanssa joukkuueen Smooth and Stoned Connection (kuva: Marko Simonen).