Radio Moreenin sähkeet 7.12.2018 kello 16

Tampereen keskustan pysäköinti kallistuu maaliskuun alussa, kertoo Aamulehti. Kallein ykkösvyöhyke laajenee, kun siihen liitetään esimerkiksi Laukontorin ja Ratinan suvannon alueet. Ydinkeskustan pysäköinti muuttuu maksulliseksi myös sunnuntaisin. Muiden vyöhykkeiden pysäköintimaksut puolestaan nousevat. Muutos on osa Tampereen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa. Esitystä käsitellään ensi tiistaina yhdyskuntalautakunnassa.

***

Ensi vuoden alusta alkaen opintorahasta ei enää automaattisesti peritä veroja ennakkoon. Opiskelijoiden on huomioitava tämä muiden tulojensa ennakonpidätyksessä. Kela on tähän mennessä perinyt kymmenen prosenttia ennakonpidätyksenä, jos opintoraha on ollut vähintään 170 euron suuruinen. Opiskelija voi ilmoittaa Kelalle haluamansa veroprosentin puhelimitse tai Kelan palvelupisteessä tai asiointipalvelussa.

***

Poliisi takavarikoi natsilippuja eilisessä itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa Helsingissä. Neljä miestä otettiin kiinni lippujen poiston yhteydessä. Miehiä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Natsilippuja ei palauteta, ennen kuin esitutkinta on valmis. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitukseen osallistui vajaat 300 ihmistä. Helsinki ilman natseja -mielenosoitus puolestaan keräsi noin 2000 osallistujaa.

***

Museokortin myynti ylitti viime kuussa 200 000 kappaleen rajan. Kortti on pääsylippu 280 museoon ympäri Suomen. Museoiden kävijämäärät ovat kasvaneet yli kolmanneksella kortin käyttöönoton jälkeen. Museokeskus Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo-Riitta Saloniemi kertoo museokortin vaikuttaneen positiivisesti myös Vapriikin kävijämääriin. Saloniemen mukaan noin joka seitsemäs vierailija käyttää museokorttia. Joulu on korttien myynnin sesonkiaikaa.

***

Grönlannin jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt voimakkaasti kahden viime vuosikymmenen aikana, kertoo tuore tutkimus. Tätä ennen sulaminen on pysynyt suhteellisen vakaana. Jäätiköiden sulaminen on nyt puolet nopeampaa kuin teollisen ajan alussa. Jos kaikki Grönlannin jäätiköt sulaisivat, merenpinta nousisi tutkimuksen mukaan jopa seitsemän metriä. Tutkimusta tehneen professorin mukaan maailma lähestyy koko ajan hetkeä, jonka jälkeen jäätiköiden sulamista ei voida enää pysäyttää.