Radio Moreenin sähkeet 12.12.2018 kello 15

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso siirtyy tutkijaksi Uppsalan yliopistoon. Laakso aloittaa kaksivuotisen pestinsä Pohjoismaisessa Afrikka-instituutissa ensi vuoden alussa. Instituutti on Uppsalan yliopiston yhteydessä toimiva tutkimuslaitos, jota rahoittavat pohjoismaat. Laitoksessa on yksi paikka suomalaiselle tutkijalle. Liisa Laakso aloitti Tampereen yliopiston rehtorina vuoden 2016 alussa. Laakson ajatuksia kuullaan tänään Radio Moreenin Verstaalla kello kuudentoista uutisten jälkeen.

***

Tampereen yliopistossa alkavassa tutkimuksessa etsitään uusia keinoja lasten syövän hoitoon. Lisäksi genomiikkaa, eli perinnöllisyystiedettä hyödyntävässä tutkimuksessa selvitetään uusia hoitokeinoja vastustuskykyisiä leukemian solupopulaatioita vastaan. Imusoluista lähtöisin oleva lymfoblastileukemia on lasten yleisin syöpä. Noin joka kymmenes saa leukemian uudelleen, vaikka hoitoennuste onkin nykyään hyvä.

***

Kela maksaa jo joka kolmannen toimeentulotukea saavan vuokran, selviää Kelan tämän vuoden laatuselosteesta. Noin 47 000 kotitalouden asumismenot maksettiin asumistuella ja toimeentulotuella. Viime kuussa toimeentulotukea sai kaikkiaan 143 000 taloutta. Eniten toimeentulotuen saajia oli Kotkassa, Vantaalla ja Kemissä. Näistä Kotkassa ja Kemissä oli poikkeuksellisen paljon nuoria tuen saajia.

***

Brother Christmasin perustaja Ari Koponen on tehnyt kansalaisaloitteen, jolla pyritään puuttumaan lasten ja nuorten syrjäytymiseen johtaviin ongelmiin. Aloite on kerännyt tähän mennessä yli 35 000 allekirjoitusta kansalaisaloite.fi-sivustolla. Sen tavoitteena on saada voimaan laki, joka velvoittaa alakouluihin lastensuojelutyötä tekevän henkilön. Henkilön tarkoituksena olisi tukea ja ohjata nuoria sekä ennaltaehkäistä koulukiusaamista.

***

Ranskan Strasbourgissa tapahtunutta ampumavälikohtausta tutkitaan nyt terroritekona, kertoo STT. Neljä epäiltyyn ampujaan liittyvää ihmistä on otettu kiinni, mutta tekijä on yhä kateissa. Eilen illalla joulumarkkinoilla tapahtuneessa ammuskelussa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui kolmetoista. Iskusta epäilty oli ollut Ranskan viranomaisten tarkkailun alla jo ennen ampumista ja hänet oli määrä pidättää eilen aamulla.