Radio Moreenin sähkeet 12.12.2018 kello 17

Tampereen yliopistossa alkavassa tutkimuksessa etsitään uusia keinoja lasten syövän hoitoon. Lisäksi genomiikkaa, eli perinnöllisyystiedettä hyödyntävässä tutkimuksessa selvitetään uusia hoitokeinoja vastustuskykyisiä leukemian solupopulaatioita vastaan. Imusoluista lähtöisin oleva lymfoblastileukemia on lasten yleisin syöpä. Noin joka kymmenes saa leukemian uudelleen, vaikka hoitoennuste onkin nykyään hyvä.

***

Tampereen kaupunginkirjaston myöhästymismaksuihin tulee muutoksia vuodenvaihteessa. Tammikuun toisena päivänä voimaantuleva uudistus nostaa lainausten myöhästymismaksuja 30 senttiin päivältä. Alle 15-vuotiaiden lainaamasta aineistosta ja lapsille suunnatusta sisällöstä ei jatkossakaan veloiteta myöhästymismaksuja.

***

Perintätoimisto Intrumin raportin mukaan yli puolet suomalaisista kokee, että luotolla maksaminen tekee verkko-ostamisesta liian helppoa. Intrumin mukaan joustavat maksuehdot saattavat houkutella asiakkaiksi myös niitä, joiden maksukyky ei ole riittävä. Kyselyyn vastanneista 76-prosenttia pelkää älypuhelimien lisäävän maksukyvyttömien velkaantumista.

***

Suonensisäisten huumeiden käytön yleisin aloitusikä on 16 vuotta, selviää tutkimuksesta, joka perustuu A-klinikkasäätiön kaksi vuotta sitten tekemiin katutesteihin. Ilmaisten katutestien avulla tavoitettiin ne, jotka eivät muuten tulisi hepatiitti C -testeihin. A-klinikkasäätiön hankkeen tavoitteena oli löytää ihmisiä, jotka ovat motivoituneita hankkimaan jatkohoitoa tautinsa vuoksi.

***

Brysselin joulumarkkinoilla on nostettu valmiutta Strasbourgin ampumavälikohtauksen takia. Uhkaaviin tilanteisiin on annettu selkeät ohjeet siitä, miten pitää toimia ja minne kokoontua. Brysselin tapahtuman teemamaana on Suomi, jolla on myös oma alueensa joulumarkkinoilla.