Radio Moreenin sähkeet 14.12.2018 kello 16

Syyttäjä vaatii Kotilinnasäätiön toiminnanjohtajalle, demarivaikuttaja Atanas Aleksovskille yli seitsemän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.
Syyte liittyy tapaukseen, jossa säätiö välitti Tampereen kaupungille kuuluvan  tontin rakennusfirmalle ilman kaupungin lupaa. Syyttäjän mukaan toiminnanjohtaja pimitti säätiön hallitukselta tietoja ja aiheutti toiminnallaan lähes kahdeksansadan tuhannen euron vahingon. Kotilinna-säätiö tarjoaa iäkkäille ihmisille vuokra-asuntoja.

***

Suomalainen tutkimustiimi on kehittänyt laitteen, jolla voidaan ennustaa aiheuttaako tietty iholla havaittu bakteeri infektion. On olemassa bakteeri, jota esiintyy kaikkien iholla ja on enimmäkseen harmiton, mutta vereen tai syvään kudokseen päästyään se voi aiheuttaa sairaalainfektioita. Ennakkoon bakteerien tunnistaminen on hyödyllistä, kun ihmiselle on suunnitteilla tietynlainen leikkaus. Bakteeritutkimusta on tehty Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tekoälytutkimuskeskuksessa.

***

Tampereella Annalassa Karosenpuisto kunnostetaan. Puiston turvallisuutta, toiminnallisuutta ja viihtyisyyttä pyritään lisäämään. Kunnostuksen kohteena ovat muun muassa puiston valaistus sekä kentän ja leikkipaikan kuivatus. Karosenpuiston kunnostussuunnitelma on nähtävissä tästä päivästä joulukuun loppuun, ja suunnitelmasta voi antaa palautetta.

***

Espooseen suunnitellaan lasten kulttuurikeskusta. Lastenmaailma ry suunnittelee lastenkulttuuria esittelevän ja edistävän Lastenmaailman rakentamista Espoon Karhusaareen. Karhusaaren Lastenmaailmasta halutaan kansainvälisesti kiinnostava, taiteellisesti korkeatasoinen, osallistava ja leikkisä kulttuurikeskus ja ympärivuotinen matkailukohde. Vuonna 2025 valmistuva Karhusaaren Lastenmaailma tavoittelee kuuttasataa tuhatta kävijää vuosittain ja investoinnin suuruus on noin 50-70 miljoonaa euroa.

***

Irlannin parlamentti on hyväksynyt lakialoitteen, joka sallii abortin. Tähän asti raskaus on voitu keskeyttää Irlannissa vain, jos se uhkaa naisen henkeä. Esimerkiksi raiskauksesta tai insestistä raskaaksi tulleella ei ole ollut oikeutta aborttiin. Seuraavaksi laki etenee presidentin allekirjoitettavaksi. Keväisessä kansanäänestyksessä lähes seitsemänkymmentä prosenttia irlantilaisista äänesti aborttilain lieventämisen puolesta.