Suomessa on havaittu 11 tuhkarokkotartuntaa tämän vuoden aikana. Kuva: Pixabay.

Tampereella kaksi aikuista on saanut tuhkarokkotartunnan – tartuntaa epäiltäessä tulee ottaa puhelimitse yhteys terveydenhuoltoon

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä arvioidaan tuhkarokko-oireita puhelimitse. Suomessa rokotuskattavuus ei riitä laumasuojan takaamiseen.

Tampereella on todettu kaksi aikuisen henkilön tuhkarokkotapausta. Molemmat sairastuneet ovat rokotettuja, joten he eivät tartuta tautia eteenpäin.

Sairaanhoitopiirin selvitysten perusteella tartunnat on saatu Pyhän Ristin seurakunnan messussa 25. marraskuuta. Tartunnan lähde on ollut rokottamaton henkilö, joka on saanut taudin ulkomailta. Uusia tartuntoja voi ilmetä vielä kuluvan viikon lopulla.

Infektiolääkäri Kirsi Valve Tampereen yliopistollisesta sairaalasta TAYSista ohjeistaa, että tartuntaa epäiltäessä tulee ottaa puhelimitse yhteys terveyskeskukseen. Uusien tartuntojen välttämiseksi potilaita pyydetään soittamaan terveysasemalle.

– Jos epäilee tuhkarokkotartuntaa, tulee olla puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon. Ei kannata lähteä täydelle päivystysasemalle tartuttamaan muita, Valve sanoo.

Tuhkarokkotartuntoja on ollut tänä vuonna Suomessa 11, mikä on saman verran kuin koko edellisen vuoden aikana. Valven mukaan tuhkarokon rokotuskattavuus ei Suomessa ole vielä tarpeeksi korkea laumasuojan takaamiseksi. Rokotuskattavuus on tällä hetkellä 93,2 prosenttia, kun tavoite on 95 prosenttia.

– Tuhkarokko on yleisempi ulkomailla kuin Suomessa, mutta Suomessakin tartuntoja on vuosi vuodelta enemmän. Rokotteen ottaminen on tärkeää, jotta tauti ei leviä ulkomailta Suomeen, Valve sanoo.