Siipien kanssa tarjotaan yleensä porkkanaa ja selleriä, sekä homejuustomajoneesia. Kuvassa myös ristikkoperunat.

Tuliset kanansiivet ovat peräisin raviradan reunalta – Tamperelaisen perinneruuan pohja tuodaan Jenkeistä

Yrittäjä Laura Yli-Houhalan Siipiweikot aloitti 25 vuotta sitten tamperelaisen siipiperinteen. Nyt siivet ovat nousseet lähes mustan makkaran veroiseen maineeseen.

Tamperetta kutsutaan Suomen siipipääkaupungiksi, eikä turhaan. 25 vuoden aikana Tampereelle on perustettu monta vain tulisiin kanansiipiin keskittynyttä ravintolaa.

Siipiweikkojen yrittäjä Laura Yli-Houhalan isä Pekka Yli-Houhala oli taannoin töissä raviradalla Yhdysvalloissa, jolloin hän kävi usein läheisessä ravintolassa syömässä siipiä. Silloin hän päätti kokeilla, kuinka siivet sopisivat tamperelaisten makuun. Laura Yli-Houhala jatkaa yritystä, josta on tullut elämäntapa.

– Tulin aikoinaan tähän pitämään välivuotta ja ajattelin, että lähden vielä opiskelemaan. Tämä oli kuitenkin niin hauskaa hommaa, ettei tästä päässyt lähtemään. Seitsemän vuotta on nyt mennyt, pari vuotta sitten minusta tuli yrittäjä, Yli-Houhala sanoo.

Siipikastike valmistuu Nokialla

Laura Yli-Houhala kertoo, että Siipiweikkojen siivet ovat aina kotimaista kanaa, mutta kastikkeen pohja tuodaan Yhdysvalloista. Siipiweikoilla on oma tuotantolaitoksensa Nokialla, jossa kastike valmistetaan. Yli-Houhala on vaitonainen kastikkeen tarkemmasta koostumuksesta, mutta hänen mukaansa suurin osa kastikkeista perustuu neljään raaka-aineeseen.

– Kaikki siipikastikkeet perustuvat oikeastaan cayenne-pippuriin, etikkaan, valkosipuliin ja veteen, Yli-Houhala sanoo.

Tamperelainen makuaisti eroaa helsinkiläisestä, eikä siipien laskeutuminen Helsinkiin ei ole ollut helppoa. Jääkiekkoilijoiden ja  raviurheilijoiden ruokakulttuuri on aivan omanlaisensa. Esimerkiksi siipikastikkeen etikkaisuus voi olla helsinkiläiselle makuaistille liikaa.

– Selkeästi hankaluutta on ollut. Siivet ovat niin oma ruokalajinsa, eikä vastaavaa makua ole.

Vastaavasti Tampereella käydään Yli-Houhalan mukaan syömässä siipiä jo kolmannessa sukupolvessa.