Radio Moreenin sähkeet 11.1.2019 kello 16

Suomen pääradasta keskustellaan tänään junamatkalla Helsingistä pohjoiseen. Matkalle on kokoontunut keskustelemaan kansanedustajia, mediaa sekä maakuntien ja kaupunkien edustajia. Keskustelutilaisuus haluaa edistää Tampereen ja Helsingin välisen matka-ajan kehittämistä yhden tunnin pituiseksi. Tapahtuman järjestää Päärataplus-hanke. Pääradalla tarkoitetaan Helsingistä Tampereen kautta Tornioon kulkevaa rautatietä

***

Tampereen keskustaan Laikun lavan läheisyyteen avataan huomenna jääveistosmaailma. Jääveistokset esittävät mystisiä Näsijärven vedenalaisia asukkeja. Veistoksia on tehnyt kymmenen jäänveistäjää. Veistosmaailma on yleisölle avoinna noin maaliskuun puoleen väliin asti sääolosuhteista riippuen. Veistoksia pääsee katsomaan maanantaista perjantaihin kello kahdentoista ja kahden välillä, ja viikonloppuisin kello kymmenen ja kuuden välillä.

***

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa sallia ahmojen tappamisen poronhoitoalueella. Ministeriö esittää kuluvan talven metsästyskiintiöksi kahdeksaa yksilöä. Esityksen mukaan ahmoja täytyy tappaa, koska ne aiheuttavat suurpedoista eniten porovahinkoja. Eläinsuojelujärjestö WWF:n mukaan Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt poikkeuslupia rauhoitetun ahman pyyntöön jo kolme vuotta.

***

Myanmarissa tuomioistuin on hylännyt kahden Reutersin toimittajan valituksen tuomiostaan, kertoo Yle. Toimittajat tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen salaisten asiakirjojen hallussapidosta. Reutersin mukaan kyse on kuitenkin sananvapaustaistelusta. Vangitsemishetkellä toimittajat tutkivat Myanmarin Rohinga-muslimivähemmistöön kohdistunutta väkivaltaa. Myanmarin hallinto ei hyväksy vähemmistöä kansalaisikseen. Vähemmistöön on kohdistunut maassa vainoa.

***

Valtameret lämpenevät neljäkymmentä prosenttia arvioitua nopeammin, kertoo Yle. Kiinalaisen ja yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän tekemässä raportissa analysoitiin aiempien mittaustulosten jättämiä aukkoja. Lämpeneminen nostaa vedenpintaa ja voimistaa äärimmäisiä sääilmiöitä kuten hirmumyrskyjä. Myös merten ekosysteemit kärsivät lämmön noususta. Ilmiö on merkittävä osaa laajempaa ilmastokriisiä.