Radio Moreenin sähkeet 11.1.2019 kello 17

Tamperelainen kulttuuriosuuskunta Uulu palkittiin Etnogaalassa eilen vuoden tuottajana. Palkintoperustelujen mukaan Uulu on ansioitunut kansan- ja maailmanmusiikin koulutuksen kehittäjänä. Uulu perehdyttää sekä aikuisia että lapsia eri musiikkikulttuureihin. Lisäksi se järjestää työpajoja ja konsertteja, ylläpitää musiikkikoulua ja tuottaa festivaaleja.

***

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa sallia ahmojen tappamisen poronhoitoalueella. Ministeriö esittää kuluvan talven metsästyskiintiöksi kahdeksaa yksilöä. Esityksen mukaan ahmoja täytyy tappaa, koska ne aiheuttavat suurpedoista eniten porovahinkoja. Eläinsuojelujärjestö WWF:n mukaan Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt poikkeuslupia rauhoitetun ahman pyyntiin jo kolme vuotta.

***

Turvakotien ja niiden perhepaikkojen määrä kasvaa tänä vuonna. Vuoden aikana avataan yksi uusi turvakoti Keski-Suomeen. Perhepaikkojen määrä kasvaa kahdellakymmenelläkolmella paikalla edelliseen vuoteen verrattuna.  Turvakotitoiminnalle on valtion talousarviossa varattu lisärahoitusta kaksi miljoonaa euroa. Turvakodit tarjoavat kriisiapua ja turvattua asumista lähisuhdeväkivaltaa ja sen uhkaa kokeneille.

***

Matkustajamäärät nousivat viime vuonna raiteilla ja ilmassa. VR:n kotimaan kaukoliikenteessä matkustajamäärät kasvoivat viisi prosenttia toissa vuodesta. VR:n mukaan kaukoliikenteen junissa tehtiin yli kolmetoista miljoonaa matkaa. Lisäksi viime vuonna Helsinki-Vantaan lentokentällä rikottiin kahdenkymmenenmiljoonan matkustajan raja ja Finavian lentoasemien matkustajamäärät lisääntyivät kymmenen prosenttia. Helsinki-Vantaan jälkeen vilkkainta oli Finavian pohjoisen kentillä.

***

Valtameret lämpenevät neljäkymmentä prosenttia arvioitua nopeammin, kertoo Yle. Kiinalaisen ja yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän tekemässä raportissa analysoitiin aiempien mittaustulosten jättämiä aukkoja. Lämpeneminen nostaa vedenpintaa ja voimistaa äärimmäisiä sääilmiöitä kuten hirmumyrskyjä. Myös merten ekosysteemit kärsivät lämmön noususta. Ilmiö on merkittävä osaa laajempaa ilmastokriisiä.