Radio Moreenin sähkeet 29.1.2019 kello 15

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili tänään Tampereen yliopistolla. Grahn-Laasonen tapasi yliopiston johtoa ja osallistui avoimeen puhe- ja keskustelutilaisuuteen opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa koulutuksen tulevaisuudesta, Tampereen uudesta yliopistosta ja korkeakoulujen rahoitusuudistuksesta. Keskustelun aikana huolenaiheiksi nousivat tutkimusrahoitukset, pääsykoeuudistukset ja opiskelijoiden kasvava uupumus yliopistomaailmassa.

***

Kirjastoverkkopalvelu FinELibin ja Taylor & Francisin neuvottelut ovat kariutuneet. Syynä on osapuolten toisistaan jyrkästi poikkeavat käsitykset kustannuksista. Siksi pääsy Taylor & Francisin lehtikokoelmiin päättyy helmikuun alussa. FinELibiin kuuluu suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lisäksi muun muassa tutkimuslaitoksia ja yleisiä kirjastoja. Kirjastot ja tietopalvelut auttavat tutkijoita, opettajia ja opiskelijoita löytämään vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin.

***

Tampereen raitiotien ensimmäisen osan pysäkkien nimet on valittu. Päätökset teki Tampereen kadunnimitoimikunta. Apuna nimeämisessä käytettiin yleisökyselyä. Kysely pysäkkien nimistä tehtiin vuonna 2014, ja vastauksia saatiin lähes tuhat kolmesataa. Ensimmäisen linjan päätepysäkit nimettiin Pyynikintoriksi ja Hervantajärveksi. Useimmat valitut nimet olivat kyselyssäkin suosittuja. Koeliikenne alkaa ensi vuonna, ja kaupallinen raitioliikenne tavoitteen mukaan kahden vuoden kuluttua.

***

Pirkanmaan väkiluku on nousussa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuoden aikana Pirkanmaan väkiluku kasvoi 3200 hengellä. Nousu on toiseksi suurin Suomessa, heti Uudenmaan jälkeen. Suomessa syntyy yhä vähemmän ihmisiä. Viime vuonna syntyi noin 3 000 lasta vähemmän kuin edellisenä, kertoo Tilastokeskus. Suomen väkiluku kuitenkin kasvoi vuoden aikana reilulla 8 600 hengellä. Määrä on noin neljäsosan pienempi kuin edellisenä vuonna.

***

Posti aloittaa yt-neuvottelut. Henkilöstövähennysten arvioidaan koskevan noin kahta sataa henkilöä. Tavoitteena ovat jopa 200 miljoonan euron säästöt. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU varoittaa, että henkilöstövähennykset heikentävät postipalvelun laatua entisestään. Posti on käynyt viime vuosina läpi useita yt-kierroksia. Ensimmäiset isot vähennykset tehtiin viisi vuotta sitten, kun Posti irtisanoi lähes 500 työntekijää.