Radio Moreenin sähkeet 29.1.2019 kello 17

Esperi Caren toiminnassa on ollut epäkohtia myös Tampereen Ratinan hoivakodissa, kertoo Aamulehti. Yrityksen toimitusjohtaja Marja-Aarnio-Isohanni irtisanoutui tänään, ilmi tulleiden ongelmien takia. Ongelmia on ollut hoivakodeissa ympäri maan. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mielestä toimitusjohtajan irtisanoutuminen ei ole riittävä toimenpide puutteisiin vanhustenhuollossa.

***

Suomalaisten hyvinvointi on kohentunut. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisemasta Suomalaisten hyvinvointi 2018 -tutkimuksesta. Ero naisten ja miesten elinajanodotteessa on kaventunut ja työttömyys vähentynyt. Erot hyvinvoinnissa ovat kuitenkin sitkeitä. THL:n mukaan esimerkiksi köyhyysasteet eivät ole juurikaan muuttuneet. Uutena ryhmänä mukaan ovat tulleet maahanmuuttajat. He raportoivat kokevansa muun muassa syrjintää ja yksinäisyyttä.

***

Tampereen yliopistolla tänään vieraillut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen keskusteli yliopistolaisten kanssa koulutuksen tulevaisuudesta avoimessa keskustelutilaisuudessa. Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa Tampereen uutta yliopistoa ja korkeakoulujen rahoitusuudistusta. Keskustelun aikana huolenaiheiksi nousivat tutkimusrahoitukset, pääsykoeuudistukset ja opiskelijoiden kasvava uupumus yliopistomaailmassa. Grahn-Laasonen tapasi myös yliopiston johtoa.

***

Pirkanmaan väkiluku on nousussa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan viime vuoden aikana Pirkanmaan väkiluku kasvoi 3200 hengellä. Nousu on toiseksi suurin Suomessa, heti Uudenmaan jälkeen. Suomessa syntyy yhä vähemmän ihmisiä. Viime vuonna syntyi noin 3 000 lasta vähemmän kuin edellisenä, kertoo Tilastokeskus. Suomen väkiluku kuitenkin kasvoi vuoden aikana reilulla 8 600 hengellä. Määrä on noin neljäsosan pienempi kuin edellisenä vuonna.

***

Darude ja Sebastian Rejman edustavat Suomea tämän vuoden euroviisuissa, kertoo Yle. Euroviisut järjestetään toukokuussa Israelin Tel Avivissa. Darude itse ei laula, joten Rejman on esityksen solisti. Darude tunnetaan etenkin 20 vuotta sitten julkaistusta Sandstorm-kappaleesta, joka edelleen soi eri puolilla maailmaa. Ennen lähtöä Euroviisuihin järjestetään Uuden musiikin kilpailu, jossa Darude esittää kolme kappaletta. Yleisö ja ammattilaisraati valitsevat niistä edustuskappaleen.