Älyveistä rahoittavat EU ja yksityiset tahot.

Älyveitsi tunnistaa sairaan kudoksen – Tamperelaiselle lääketiedeteknologian yritykselle miljoonarahoitus

Tamperelainen yritys Olfactomics on saanut kaksi miljoonaa euroa syöpähoitoon suunnitellun älyveitsen kehitystyötä varten. Tulevaisuudessa veitsen avulla voidaan säästyä sadoiltatuhansilta uusintaleikkauksilta.

Euroopan unioni on myöntänyt kaksi miljoonaa euroa syöpähoitoon suunnitellun älyveitsen jatkokehitystä varten. Lisäksi suomalaiselle teknologiahankkeelle tulee tukea yksityisrahoittajilta.

Älyveitsen teknologia perustuu leikkaussavun analysointiin. Sähköveitseen liitettävä laite analysoi leikkauksen yhteydessä eriytyvää savua, jota haihtuu leikattavan kudoksen soluista. Laite kertoo haihtuvien solujen molekyylien perusteella, jääkö potilaaseen kasvainkudosta. Näin laite pystyy ohjaamaan kirurgia tilanteissa, joissa kasvain ei erotu tai tunnu käsin.

–      Ideana on se, että olemassa oleviin työkaluihin liitetään laite, joka tuo vanhalle työkalulle lisäarvoa, kertoo Olfactomics:n toimitusjohtaja Antti Roine.

Syöpäkudoksen tunnistava älyveitsi tulee tutkimuskäyttöön Tampereen yliopistolliseen sairaalaan jo tänä keväänä. Hoitokäyttöön älyveistä povataan Antti Roineen mukaan vuoden 2020 lopussa tai vuoden 2021 alussa.