Radio Moreenin sähkeet 30.1.2019 kello 15

Tampereen kaupunki tekee muutoksia pysäköintimaksuihin. Keskustan kakkos- ja kolmosvyöhykkeiden hinnat nousevat. Ydinkeskustan eli ykkösvyöhykkeen maksu pysyy samana, mutta alue laajenee. Lisäksi ykkösvyöhykeelle pysäköiminen muuttuu maksulliseksi myös sunnuntaisin. Sunnuntaina parkkeeraaminen on maksullista kello 12–18. Maksu on puolet arkipäivän hinnasta. Muutoksella pyritään muun muassa lyhentämään pysäköintiaikoja, sekä lisäämään kaupungin tuloja. Päätökset tulevat voimaan toukokuun alussa.

∗∗∗

Tekniikan tohtori Kirsi Viskari on aloittanut Tampereen ammattikorkeakoulun vararehtorina. Viskari on ensimmäinen tutkimuksesta, kehittämisestä ja innovaatioista vastaava vararehtori. Hänen vastuualueisiinsa kuuluvat myös muun muassa täydennys- ja erikoistumiskoulutukset ja koulutusvienti. Uuden vararehtorin työnkuvassa painottuu kansainvälisten verkostojen kehittäminen.

∗∗∗

Tampereella kehitetty älyveitsiteknologia on saanut miljoonarahoituksen jatkokehitystä varten, kertoo Aamulehti. Kudoksia tunnistavalla älyveitsellä voidaan tulevaisuudessa säästyä sadoiltatuhansilta uusintaleikkauksilta. Menetelmän yksi painopisteistä on rintasyövän leikkaushoito. Yksityisrahoituksen lisäksi älyveistä rahoittavat Business Finland ja Euroopan Unionin PK instrumenttiohjelma. Älyveitsen on tarkoitus tulla leikkaussaleihin 2020-luvun alussa.

∗∗∗

Kaikki eduskunnan oppositiopuolueet jättävät välikysymyksen vanhustenhoidosta. Kysymys luetaan perjantaina. Päätös tehtiin keskiviikkona aamupäivällä. Välikysymyksessä käsitellään sote-uudistusta, hoitajamitoitusta ja valvontaa. Asian taustalla ovat viime päivinä esillä olleet Esperi Care -hoitoyhtiön laiminlyönnit. Esperi Caren toimitusjohtaja irtisanoutui eilen ja hänen seuraajakseen on tänään julkistettu Heini Pirttijärvi. Tampereella on yksitoista Esperi Caren toimipistettä.

∗∗∗

Vaaratiedotteet voi nyt saada myös puhelimeen. Hätäkeskuslaitos lähettää vaaratiedotteet 112 Suomi -nimisen mobiilisovelluksen kautta. Ilmoitusten mukana piipittää jo entuudestaan tuttu merkkiääni. Tiedote ilmestyy puhelimen näytölle, ja sitä voidaan myös päivittää. Sovellus mahdollistaa hätätiedotteiden tavoittavan myös sellaiset henkilöt, jotka eivät ole television tai radion ääressä.