Radio Moreenin sähkeet 31.1.2019 kello 16

Kanta-palveluiden käyttö on lisääntynyt merkittävästi. Omakantaan kirjauduttiin vuonna kaksituhatta kahdeksantoista lähes seitsemäntoista miljoonaa kertaa ja viime vuonna melkein kaikki lääkereseptit kirjoitettiin sähköisinä, kertoo Kela. Reseptejä kirjoitettiin sähköisesti noin 28 miljoonaa kappaletta.
Omakanta on palvelu, josta kansalaiset näkevät hoitotietonsa ja reseptinsä sekä voivat jättää reseptin uusimispyynnön.
Omakantaa käyttää yli kaksi miljoonaa ihmistä.

***

Joka viides suomalainen on joutunut tietojenkalastelun kohteeksi, selviää Nordean tuottamasta kyselytutkimuksesta. Kyselyyn vastanneilta on yritetty huijata muun muassa pankkitunnuksia ja korttitietoja. Huijaukset ja tietojenkalastelu on nykyään varsin yleistä, kertoo henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta. Nordean tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kuitenkin hyvin valveutuneita tietojenkalastelun suhteen.

***

Asunnottomien määrä on noussut Tampereella viime vuodesta, kertoo asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskuksen laskenta. Asunnottomia oli viime vuonna kaksisataa kolmekymmentä.
Lisääntyneet taloudenhallinnan ongelmat ovat yksi muutoksen syy, kertoo Tampereen kaupungin aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Taru Herranen.
Ohjaaja Hanna Huovarin mukaan Tampereen asumispäivystyksessä tilastolliset muutokset eivät juuri näy.

***

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on tehnyt päätöksen Nyssen talvikauden liikenteestä. Vuoromäärää lisätään linjoilla 3, 8, 40 ja 50 ja lisäksi avataan työ- ja opiskelumatkaliikennettä palveleva linja 36 välille Lentävänniemi – TAYS. Linja 37 lakkautetaan ja korvataan muiden linjojen reittimuutoksilla. Linjan 115 liikennettä päätettiin jatkaa koko talvikauden ajan.

***

Yhdysvalloissa useita ihmisiä on kuollut maata kurittavissa ennätyksellisissä pakkasissa. Paikallisen median mukaan kuolleita on ainakin seitsemän, joista suuri osa paleltui kuoliaaksi. Kuolonuhreja on syntynyt myös pakkasista johtuvissa onnettomuuksissa. Monissa osavaltioissa pakkasta on jopa kolmekymmentä astetta. Lisäksi kylmyyttä lisää kova viima.
Chicagossa monia lentoja on peruttu pakkasen takia ja junaliikenteessä on merkittäviä häiriöitä. Hyytävä sää on suuri uhka monille tuhansille kodittomille.