Jos tulot muuttuvat, kannattaa veroprosentti tarkistaa.

Uudistuneet verokortit astuvat voimaan — yksi veroprosentti riittää nyt kaikille tuloille

Uudistuksen tarkoitus on selkeyttää verottajan kanssa asiointia.

Uudet verokortit tulevat voimaan tänään ja verotuskäytännöt muuttuvat.

Jatkossa käytössä on yksi verokortti, jonka voi antaa samanaikaisesti useille eri työnantajille. Aikaisemmin käytössä ollutta sivutuloverokorttia ei siis enää tarvitse hankkia, vaikka palkkatuloja ansaitsisi eri paikoista.

Lisäksi veroprosentin voi jatkossa määritellä ainoastaan yhden vuositulorajan mukaan, kun aikaisemmin oman veroprosentin suunnittelussa on voinut hyödyntää esimerkiksi kuukausi- tai jopa päiväkohtaisia tulorajoja.

Uuden järjestelmän voimaantulo ei vaadi veronmaksajilta erityisiä toimenpiteitä, kertoo Verohallinnon henkilöverotuksen viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki.

– Jos tuloissa tapahtuu juuri nyt suuria muutoksia, kannattaa käydä OmaVero-palvelussa laittamassa luvut kuntoon. Muuten veroprosenttia kannattaa tarkistaa vuoden mittaan.

Verokorttien uudistamisen taustalla on vuodenvaihteessa toimintansa aloittanut kansallinen tulorekisteri. Se on sähköinen tietokanta, johon kootaan tiedot kunkin kansalaisen palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. Omia tulojaan voi tarkkailla tulorekisteristä reaaliaikaisesti.