Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttely esillä Vapriikissa – luontokuvaus on haastava eettisten ongelmien kenttä

Näyttely Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun voittajakuvista avautuu Tampereella. Luontokuvakilpailuissa kiinnitetään huomiota kuvien aitouteen.

Tampereella museokeskus Vapriikissa avataan 1. helmikuuta Vuoden Luontokuvat 2018 ­­­­­­­­­-näyttely. Pohjoismaiden suurimpaan luontokuvakilpailuun on osallistunut vuosittain noin 14 000 kuvaa. Näyttely voittajakuvista on järjestetty jo monena vuonna peräkkäin Vapriikissa.

Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssi Tomi Kumpulainen kertoo, että luontokuvaukseen liittyy monenlaisia eettisiä ongelmia. Yleisimmät ongelmat liittyvät kuvien aitouteen. Kumpulaisen mukaan ihminen saattaa usein vaikuttaa kuvassa tapahtuvan tilanteen luonnollisuuteen.

– Katsojatkin heräävät usein kyseenalaistamaan kuvassa tapahtuvan tilanteen aitoutta.

Kumpulainen kertoo, että kansainvälisesti luontokuvakilpailuissa on esiintynyt muun muassa väärennöksiä. Suomessa vastaavia tapauksia ei ole ilmennyt, mutta aiheesta käydään luontokuvien yhteydessä paljon keskustelua.