5G-verkko tuo Suomeen nopeammat yhteydet ja viestintä helpottuu entisestään. Kuva: Pixabay.

5G-verkko mahdollistaa nopeamman verkon käytön ja parempilaatuisen videokuvan – Voimakkaasta säteilystä ei ole haittaa ihmiselle

Suomessa on avattu 5G-verkko jo muun muassa Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun. Verkkoa rakennetaan parhaillaan muualle Suomeen ja se otetaan käyttöön kuluvan ja seuraavan vuoden aikana.

Suomessa rakennetaan parhaillaan valmiuksia 5G-verkolle, ja joissakin kaupungeissa verkko on jo avattu. Uutta verkkoa tukevat laitteet tulevat markkinoille vuoden 2020 aikana. 5G-verkko mahdollistaa nopeammat yhteydet ja lyhyemmän viiveen, ja sen avulla on mahdollista esimerkiksi katsoa parempilaatuisia videoita ja käyttää sujuvammin pilvipelipalveluita.

Elisan mobiiliteknologioiden osastopäällikkö Eetu Prieur kertoo, että nopeampi ja entisiä teknologioita parempi 5G mahdollistaa paljon sekä yksityisille henkilöille että yrityksille. Se mahdollistaa muun muassa 4- ja 8K-kuvat ja virtuaalitodellisuuden.

– 5G on seuraavan sukupolven mobiiliteknologia, joka tuo mukanaan nopeammat yhteydet ja lyhyemmän viiveen, Prieur kertoo.

Uusi verkko helpottaa myös yritysten toimintaa

Suomessa käytetään eniten mobiilidataa maailmassa, ja uusi verkko laajentaa käyttöä entisestään. Prieurin mielestä 5G tarvitaan, jotta näin laaja käyttö on mahdollista.

– Missään muualla maailmassa ei käytetä niin paljon mobiilidataa per käyttäjä kuin Suomessa. Jos mitään uutta ei tulisi, jossakin vaiheessa käyttö ei enää mahtuisi nykyisiin verkkoihin.

Yritykset hyötyvät uudesta teknologiasta esimerkiksi siten, että kauko-ohjaus helpottuu ja erilaisia tehtäviä voi automatisoida.

Vahva säteily ei aiheuta haittaa ihmisen terveydelle

5G-verkon aiheuttama säteily on voimakkaampaa kuin esimerkiksi 4G:n. Radiotaajuisen säteilyn terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, ja useat tutkijat ovat huolissaan verkon aiheuttamista terveyshaitoista. On ennustettu, että säteily vaikuttaa soluihin ja voi kasvattaa syöpäriskiä. Sami Kännälä Säteilyturvakeskuksesta kertoo, ettei 5G-verkon aiheuttama säteily ole haitaksi ihmisen terveydelle.

– Radiotaajuisen säteilyn terveysvaikutuksia on tutkittu muun muassa altistamalla soluja radiotaajuiselle säteilylle. 5G-verkon aiheuttama säteily on kaukana niistä raja-arvoista, joita radiotaajuiselle säteilylle altistumiselle on Suomessa asetettu, Kännälä sanoo.

Suomessa radiotaajuista säteilyä valvoo Säteilyturvakeskus, joka pitää huolen siitä, ettei säteily nouse laissa asetettua korkeammalle ja ihmisille haitalliseksi.