Kestävän matkailun hub -hankkeessa Särkänniemen alueelle kehitetään ympäri vuoden toimivia palveluita. Kuva: Visit Tampere Oy. Kuvaaja: Laura Vanzo

Kestävän matkailun eteen pitää toimia monella rintamalla – sekä matkailijat, päättäjät että matkailuyritykset voivat osallistua talkoisiin

Maapallolle lempeämpi tapa matkustaa on noussut otsikoihin viimeistään lokakuussa julkaistun ilmastoraportin jälkeen. Myös Tampereen kaupunki kehittää Särkänniemen alueesta kestävän matkailun keskusta.

Suosi paikallista, vältä lentämistä, matkusta huippusesongin ulkopuolella. Moni matkailija on kiinnostunut kestävämmistä tavoista lomailla ja kerätä uusia kokemuksia. Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mia Halmén kertoo, että erityisesti overtourism-ilmiöön liittyvä uutisointi ja IPCC:n lokakuussa julkaisema huolestuttava ilmastoraportti ovat nostaneet kestävät tavat matkustaa monen lomamatkaa harkitsevan huulille.

– Haitallisinta totutussa tavassa matkustaa ovat suuret päästöt, luonnonvarojen kulutus, matkailuun liittyvät epätasa-arvokysymykset, ja ”more is more” -asenne.

Matkailualan toimijoilla suuri rooli muutoksessa

Halménin mielestä vastuun kestävästä tavasta matkailla ei missään nimessä pitäisi olla vain kuluttajan harteilla. Yhteiskunnallisella tasolla kestävistä ratkaisuista voidaan tehdä houkuttelevampia esimerkiksi eri liikkumismuotojen hinnoittelun ja verotuksen muutoksilla. Matkailualan toimijoilla on Halménin mukaan keskeinen rooli maapallolle lempämpien matkustamisen tapojen esille nostamisessa.

– Matkailutoimijat voisivat voimakkaammin ohjata asiakkaitaan kestävään toimintaan eli esimerkiksi siihen, miten paikallista kulttuuria kunnioitetaan, mitä kohteesta kannattaa ostaa, miten paljon päästöjä matka aiheuttaa tai miten kohteessa voi säästää vettä ja energiaa.

Särkänniemen alueelle kehitetään kestävän matkailun keskusta

Tampere pyrkii tuomaan uudistuvalle Särkänniemen alueelle kestävän matkailun palveluita hiljattain käynnistyneen Kestävän matkailun hub -hankkeen avulla. Visit Tampereen kehitysjohtajan Jari Ahjoharjun mukaan alueesta pyritään tekemään sellainen, että se palvelee matkailijoita ympäri vuoden.

– Ympärivuotiset palvelut hyödyttävät matkailijoita, mutta luovat alueelle myös uusia työpaikkoja.

Kestävän matkailun hub -hanke liittyy tiiviisti Tampereen kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.