Radio Moreenin sähkeet 5.2.2019 kello 15

Lumi on aiheuttanut liikenteessä ongelmia Tampereella. Eri puolella Tamperetta sattui samoihin aikoihin aamulla useampi kolari ja ulosajo. Onnettomuuksissa ei sattunut henkilövahinkoja. VR on peruuttanut useamman kaukojunan Helsinki-Tampere välillä. Peruutukset vaikuttavat keskiviikkoon asti. Matkustajia kehotetaan varautumaan myöhästymisiin.

***

Influenssaepidemia on alkamassa Tampereella, kertoo Aamulehti. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella varmistettiin viime viikolla 30 influenssatapausta. Edeltävillä viikoilla niitä on ollut kymmenkunta. Valtaviruksena näyttäisi olevan H1N1. Tänä vuonna otettu influenssarokote antaa hyvän suojan. Koko syksyn ja alkutalven Tampereella on myös vaivannut pitkäkestoinen virusflunssa.

***

Tampereen pääkirjasto Metsossa järjestettävä Mediakritiikin iltapäivä pureutuu tänään median merkitykseen tulevaisuudessa. Tapahtuma järjestetään Lehmus-salissa kello 16–19.30 ja puhujina ovat muun muassa kulttuurijournalisti Aleksi Salusjärvi ja Tampereen yliopiston tutkija Jari Väliverronen. Iltapäivä on osa valtakunnallista Mediataitoviikkoa. Viikon tavoitteena on kehittää mediataitoja sekä mediakasvatusta.

***

Silja Serenaden matkustaja on saattanut altistaa muut matkustajat tuhkarokkotartunnalle. Tuhkarokkoon sairastunut on matkustanut laivalla Tukholmaan ja takaisin viime viikonloppuna. Kyydissä oli yli 2000 ihmistä. Tuhkarokko voi tarttua pelkän huoneilman välityksellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa samalla laivalla matkustaneita tarkistamaan omat rokotuksensa sekä tarkkailemaan tuhkarokon oireita seuraavan kolmen viikon ajan.

***

Kaksi kolmasosa Himalajan jäätiköstä voi sulaa vuoteen 2100 mennessä, kertoo Helsingin Sanomat. Jäätikkö on yli 70 miljoonaa vuotta vanha. Nepalilaisen tutkimuksen mukaan nykyiset päästösuunnitelmat eivät riitä estämään tuhoa. Jäätiköiden sulamisen myötä edessä on ennennäkemätön ilmastokriisi.