Radio Moreenin sähkeet 5.2.2019 kello 16

Hoitajamitoituksen toteutuminen ja aikataulu ovat epäselviä. Nykyinen suositus on 0,5 hoitajaa vanhusta kohden. Esille nostetussa ehdotuksessa hoitajamitoitus nostettaisiin 0,7. Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että esitystä ei voida tuoda eduskuntaan enää tällä vaalikaudella. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru sanoi viime viikolla, että esitys ehdittäisiin käsittelemään valiokunnassa vielä tällä vaalikaudella, jos hallitukselta löytyy siihen tahtoa.

***

Influenssaepidemia on alkamassa Tampereella, kertoo Aamulehti. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella varmistettiin viime viikolla 30 influenssatapausta. Edeltävillä viikoilla niitä on ollut kymmenkunta. Valtaviruksena näyttäisi olevan H1N1. Tänä vuonna otettu influenssarokote antaa hyvän suojan. Koko syksyn ja alkutalven Tampereella on myös vaivannut pitkäkestoinen virusflunssa.

***

Tampereen seudun rakennustyömaiden takia kaikkia hiihtolatuja ei saada käyttöön tänä talvena, kertoo Suolijärven liikuntapaikan hoitaja Jyrki Eerola. Luminen talvi houkuttelee hiihtäjiä laduille, mutta tarjontaa on viime vuotta vähemmän. Hiihtoreitit esimerkiksi Hervannasta Vuorekseen ovat kokonaan kiinni metsätöiden ja kaapelivetojen johdosta. Hiihtäjiä liikuntakeskuksissa on tästä huolimatta riittänyt.

***

Lumi on aiheuttanut liikenteessä ongelmia Tampereella. Eri puolella Tamperetta sattui samoihin aikoihin aamulla useampi kolari ja ulosajo. Onnettomuuksissa ei sattunut henkilövahinkoja. VR on peruuttanut useamman kaukojunan Helsinki-Tampere välillä. Peruutukset vaikuttavat keskiviikkoon asti. Matkustajia kehotetaan varautumaan myöhästymisiin.

***

Silja Serenaden matkustaja on saattanut altistaa muut matkustajat tuhkarokkotartunnalle. Tuhkarokkoon sairastunut on matkustanut laivalla Tukholmaan ja takaisin viime viikonloppuna. Kyydissä oli yli 2 000 ihmistä. Tuhkarokko voi tarttua pelkän huoneilman välityksellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa samalla laivalla matkustaneita tarkistamaan omat rokotuksensa sekä tarkkailemaan tuhkarokon oireita seuraavan kolmen viikon ajan.