Radio Moreenin sähkeet 7.2.2019 kello 15

Tampereen yliopiston professori Arri Priimägi on saanut Suomen Akatemian palkinnon tieteellisestä rohkeudesta. Priimägi ja hänen tutkimusryhmänsä tutkivat ja kehittävät polymeerejä, joiden muotoa voidaan muuttaa valon avulla. Tutkijat ovat kehittäneet muun muassa valoon reagoivan keinoiiriksen ja valoa pakoon pyrkivän mikrorobotin. Suomen Akatemian tiedotteen mukaan Priimägin vahvuuksia ovat ennakkoluulottomuus ja rohkeus yhdistellä poikkitieteellistä osaamista. Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiapalkinnot jo kuusitoista kertaa.

***

Tampereen kouluissa on kiinnitetty huomiota turvallisuuskasvatukseen viime aikoina ilmi tulleiden seksuaalirikosten vuoksi. Moreenimedian selvityksen mukaan kouluissa puhutaan entistä enemmän sosiaalisen median käytöstä ja sen riskeistä. Kouluihin ja oppilaiden vanhemmille on lähetetty kaupungin asiantuntijoiden laatima viesti. Viesti sisältää ohjeita, miten puuttua seksuaaliseen häirintään ja kuinka keskustella lasten kanssa sosiaalisesta mediasta.

***

Kokoomuksen kannatus on laskenut alhaisimmaksi yli kuuteen vuoteen, kertoo Ylen kannatusmittaus. Puolueen kannatus putosi tammikuussa 17,3 prosenttiin, ja laskua oli 2,3 prosenttiyksikköä edellisestä kuusta. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja uskoo vanhustenhoidon kriisin horjuttaneen kokoomuksen kannatusta. Suosituin puolue oli SDP, mutta myös sen kannatus oli laskussa. Kannatus putosi edelliskuusta 1,1 prosenttiyksikköä 20,1 prosenttiin.

***

Ruotsalaista matkustajalentokonetta on uhattu pommilla. Asiasta ovat uutisoineet ruotsalaislehdet Aftonbladet ja Expressen. Uutisten mukaan kyseessä oli Norwegianin lento Tukholmasta Nizzaan. Aftonbladet kertoo, että pommiuhkaus esitettiin puhelinsoitolla Norjasta. Uhkauksen saatuaan lentokone kääntyi takaisin kohti Tukholmaa. Ruotsin poliisin erikoisjoukot selvittävät tilannetta.

***

Indiemusiikkitapahtuma Valoa Festival alkaa tänään Tampereella. Kolmipäiväisen festivaalin avajaiskonsertti pidetään illalla Tuomiokirkossa, jossa esiintyy suomalais-englantilainen folkyhtye Hexvessel. Festivaalin suurimmat konsertit järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella. Niiden ohjelmistoon kuuluu muun muassa vuoden yhtyeen Emma-palkinnon saanut hiphop-yhtye Gasellit. Valoa Festival järjestetään nyt kymmenettä kertaa.