Radio Moreenin sähkeet 13.2.2019 kello 17

Oriveden kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila sanoo sukupuolten moninaisuutta vastustavan valtuustoaloitteen olevan lainvastainen. Aloitteessa seitsemän valtuutettua vaativat, ettei opetuksessa tuotaisi esiin sukupuolten moninaisuutta. Mia Mattila korostaa, että tämän hetkinen opetusohjelma noudattaa lakeja ja asetuksia, jotka liittyvät perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen. Mattilan mukaan aloite on käsiteltävä hallituksessa, mutta hän ei usko sen johtavan toimenpiteisiin.

***

Näsijärven jää on poikkeuksellisen ohutta. Jään paksuus on tällä hetkellä 12 senttiä, kun yleensä helmikuussa se on noin 35 senttiä. Tampereen satamamestari Matti Joki toteaa jään kyllä kestävän etenkin tutuilla kulkureiteillä, mutta kehottaa katsomaan missä liikkuu. Talvi on jo pitkällä, joten tilanne ei enää parane. Jään ohuuteen vaikuttavat lumen suuri määrä ja se, että vesi on edelleen melko lämmintä hellekesän jäljiltä.

***

Tampereen abiturientit juhlivat huomenna penkinpainajaisia ja siirtyvät ylioppilaskirjoitusten lukulomalle. Tampereen lukioiden abeja kuljetetaan rekkojen kyydissä ympäri Tampereen keskusta-aluetta. Reitti ei tänäkään vuonna kulje Hämeenkadulta raitiotien rakennuksen takia. Rekkojen kylkiin kiinnitetään perinteiset penkkarilakanat, joissa esimerkiksi otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Tulevat ylioppilaat pukeutuvat naamiaisasuihin ja heittävät karkkia.

***

Kunnista kaksi kolmasosaa on ajautunut tappiolle, kertoo Kuntaliitto. Viime vuonna tulos painui tappiolle peräti 196 kunnassa. Toissa vuonna tappiollisen tuloksen teki vain 55 kuntaa. Kuntien tappiollisiin tuloksiin ovat vaikuttaneet muun muassa laskeneet verotulot ja valtionosuudet sekä menojen kasvu. Myös Tampereen kaupungin tulos on ollut heikko. Suurilla kaupungeilla huonon tuloksen selittää heikko verokehitys.

***

5) Eurojackpotin liikevaihto kasvoi yli neljäkymmentä prosenttia vuonna 2018. Kasvun syynä pidetään pelissä olleita suuria potteja, joista moni on tullut Suomeen viime vuosina. Vuosi sitten helmikuussa Suomeen tuli yhdeksänkymmenen miljoonan euron Eurojackpot-voitto. Veikkauksen liikevaihto laski kahdella pilkku neljällä prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Veikkauksen mukaan muun muassa kiristynyt kilpailutilanne on vaikuttanut pelien pelaamiseen.