Radio Moreenin sähkeet 13.2.2019 kello 15

Tiedustelulakien käsittely vedetään pois tämän päivän täysistunnosta, kertoo Yle. Lakien on esitetty olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Eduskunnan piti tänään käsitellä sekä siviili- että sotilastiedustelulakeja. Pois vedetään ensisijaisesti hallintovaliokunnan tekemä mietintö siviilitiedustelusta. Koska lait halutaan hyväksyä pakettina, otetaan molemmat pois käsittelystä. Lakien tarkoituksena on laajentaa tiedusteluvaltuuksia ja lisätä turvallisuutta.

***

VR aikoo lopettaa lippujen käteismyynnin kaukojunissa ensi syyskuussa. Uudistuksen myötä lipun voi ostaa kaukoliikenteen junassa vain maksukortilla. VR:n mukaan 99 prosenttia Suomen junamatkustajista ostaa junalippunsa ennakkoon tai maksukortilla. VR arvioi lippujen käteismyynnin laskevan tulevaisuudessa niin, ettei se enää kata käteisen käsittelystä syntyviä kustannuksia.

***

Sosiaalinen media ei liity Oulun tuoreimpaan seksuaalirikosepäilyyn, kertoo Yle. Alkuviikosta selvisi, että Oulun poliisilla on tutkinnassa uusi alaikäisiin kohdistunut seksuaalirikos, josta epäillään ulkomaalaistaustaista miestä. Mies on vangittu tänään. Aiemmin poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, liittyykö sosiaalinen media tapaukseen. Tällä hetkellä poliisilla on tutkinnassa yhteensä kymmenen alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikostapausta, joissa osassa uhreja on houkuteltu sosiaalisen median kautta.

***

Vapriikissa aukeaa ylihuomenna Vampyyri-aiheinen näyttely. Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttely esittelee vampyyrien roolia populaarikulttuurissa. Vampyyrit esiintyvät fantasia-aiheisissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja kirjallisuudessa. Näyttely käsittelee vampyyriaiheisia teoksia ja vampyyreihin liittyvää taikauskoa. Näyttelyyn on koottu teoksia ja esineitä Euroopan ja amerikan museoista ja yksityiskokoelmista. Näyttely on avoinna elokuun puoliväliin asti.

***

Ratinan kauppakeskuksessa järjestetään tänään Rekrytori–Koulutori -tapahtuma. Tapahtumassa työnantajat ja työntekijät kohtaavat. Mukana on 120 yritystä ja tarjolla ainakin 8500 työpaikkaa. Rekrytointitapahtumaan on vapaa pääsy ja se kestää kello 17 asti.