Vuosi sitten Viivi Hildén oli juuri saapunut portugalilaiseen pikkukaupunkiin Aveironiin ja ehtinyt tutustua eteläeurooppalaisten leppoisaan elämänmenoon. Ajatukset oli kuitenkin jo maltettava siirtää ensimmäiseen etätyöviikkoon. Aamun palaveri oli alkamaisillaan videoyhteydellä Tampereelle.
Nyt vuotta myöhemmin Hildén, 29, lopettelee työpäiväänsä tamperelaisessa kahvilassa. Tamperelaisessa IT-alan yrityksessä projektipäällikkönä työskentelevä Hildén kutsuu itseään diginomadiksi.
Teknologia mahdollistaa liikkuvan työn
Diginomadiksi kutsutaan ihmistä, joka tekee ulkomailla töitä paikasta riippumattomasti läppärinsä avulla. Jotkut viettävät nomadielämää vuosia maailmaa kierrellen. Hildén työskentelee vuosittain muutamia pidempiä pätkiä maailmalla ja kutsuukin itseään osa-aikaiseksi diginomadiksi.
Digitaalisen työn asiantuntijan, tutkija Esko Kilven mukaan digitaaliset verkkoympäristöt ja työntekijöiden fyysinen liikkuvuus mahdollistavat paikasta riippumattoman työskentelyn.
– Yleisintä diginomadismi on freelancereilla ja informaatiotyöhön perustuvilla aloilla, kuten myynnissä, markkinoinnissa, sisällöntuotannossa ja koodaamisessa.
Diginomadismi on Kilven mukaan Suomessa vielä varsin marginaalinen mutta selvästi kasvava ilmiö, joka kiinnostaa erityisesti nuoria. Muuttuvasta työkulttuurista kertoo myös yhteistyötilojen määrän lisääntyminen, jotka tarjoavat esimerkiksi etätyöntekijöille yhteisöllisen ja toimistomaisen ympäristön.
Etätyöskentely houkuttelee työntekijöitä
Hildén kertoo olevansa onnekkaassa asemassa, kun työnantajalla on löytynyt luottoa ja kannustusta pitkillekin etätyökokeiluille.
Työskentely paratiisirannoilta käsin ei ole aina kadehdittavan boheemia reissuelämää. Epäergonomiset työskentelyasennot, pätkivät nettiyhteydet ja väsyttävät aikaerot Suomeen vaativat joskus kärsivällisyyttä.
– Ulkomailla työskentely ei sovi kaikille. Se vaatii itsekuria ja oman työn johtamista. Hommat täytyy vain tehdä, vaikka ympärillä olisi paljon kiinnostavampia asioita.
Töissä viihtyy paremmin, kun hommia voi tehdä etänä sekä Suomessa että ulkomailla. Hildén uskoo työtyytyväisyyden olevan yhteydessä myös parempaan yrityksen tuottavuuteen.
– Olen tehokkaampi ja voin työssäni paremmin, mikä on voimavara myös yritykselle. Uskon etätyöskentelyn sitouttavan työntekijää yritykseen paremmin.
Esko Kilpi kertoo yritysten säästävän kuluissa, kun esimerkiksi työntekijöille varattavia työtiloja voidaan etätyön lisääntyessä vähentää. Yritysten on myös helpompi houkutella luokseen parhaimmat tekijät, jos työn takia ei tarvitse muuttaa toiselle paikkakunnalle.
Omaisuus myyntiin ja maailmalle
Kun Hildén viimeisteli opintojaan vuonna 2017, hän mietti oman alan tarjoamia mahdollisuuksia. Hildén pohti, kuinka reissujen ei tarvitsisi rajoittua pelkkiin työpaikan suomiin satunnaisiin lomiin.
Vaihtoehtoja tutkiessaan hän luki tarinoita etätyöskentelystä ulkomailla ja innostui. Hän laittoi omistusasuntonsa vuokralle, myi osan irtaimistostaan ja ryhtyi suunnittelemaan ensimmäistä etätyökokeiluaan Portugaliin. Sen jälkeen hän on asunut kuukauden myös Puolassa.
Kokemus vakuutti, ja parhaillaan Hildén valmistautuu seuraavaan matkaansa Hollantiin. Läppärin lisäksi hän pakkaa tällä kertaa mukaansa myös kiipeilyvarusteet. Työpäivien jälkeen on aikaa vallata maailman korkein vapaasti seisova kiipeilyseinä.