Radio Moreenin sähkeet 20.2.2019 kello 16

Pyhäjärven jäihin tiistaina pudonnut mies on hengissä, kertoo Aamulehti. Mies joutui veden varaan puolenpäivän aikaan Pyynikin kesäteatterin edustalla. Hengenpelastajat sukelsivat miehen ylös reilun kymmenen metrin syvyydestä. Elvytyksen jälkeen mies kuljetettiin sairaalaan. Aamuisten tietojen mukaan mies ei ole hengenvaarassa.

***

Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun pääsee Pirkanmaalla 500 uutta asiakasta. Uudet paikat jaetaan huomenna. Kokeilussa saa valita perushammashoitopalvelujen tuottajaksi yksityisen palveluntarjoajan kunnallisen sijaan. Kokeiluun voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet kokeilukuntien asukkaat. Nyt jaettavat 500 lisäpaikkaa vapautuivat, kun Lempäälä jäi vuodenvaihteessa pois kokeilusta.

***

Avoimia työpaikkoja oli viime vuoden lopussa enemmän kuin vuosi sitten, selviää Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta. Avoimien työpaikkojen määrä viime vuoden viimeisen neljänneksen aikana oli 41 000. Vuotta aiemmin vastaavaan aikaan paikkoja oli avoinna lähes 4 000 vähemmän. Viime vuonna avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 49 400, mikä on lähes viidenneksen enemmän kuin edellisenä vuonna.

***

Hallitus esittää nopeampaa säilöönottoa ja karkotusuhkaa ratkaisuksi maahanmuuttajataustaisten henkilöiden rikollisuuden ja seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn. Aiemmin iltapäivällä julkistetun toimintasuunnitelman mukaan poliisi voisi jatkossa ottaa säilöön uhkaa aiheuttavan kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan. Lisäksi hallitus haluaa Suomeen jääville turvapaikanhakijoille kansalaisuuskokeen ja näyttöä opiskelusta tai työnteosta. Toimia aletaan valmistella välittömästi.

***

Baltian Danske Bankia epäillään rahanpesusta. Sen ja ruotsalaisen Swedbankin välillä on siirtynyt ainakin 40 miljardia kruunua eli noin neljä miljardia euroa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Swedbankia on saatettu käyttää rahanpesuun lähes kymmenen vuoden ajan. Tiedot perustuvat SVT:n käsiinsä saamiin salaisiin asiakirjoihin. Niiden mukaan vyyhtiin liittyy 50 pankin asiakasta. Swedbankin viestinnästä vakuutettiin, että pankki on toiminut heti kun se on havainnut riskitekijöitä.