Radio Moreenin sähkeet 20.2.2019 kello 17

Useissa talvitapahtumissa ympäri Suomea on markkinoitu ulkomaisia rahapeliyhtiöitä, tiedottaa Poliisihallitus. Markkinointi on ollut poikkeuksellista, sillä se on näkynyt tapahtumissa fyysisinä elementteinä kuten pelikentän laitamainoksina ja bränditeipattuina palkintoina. Laittomat toimijat pyrkivät poliisin mukaan hyödyntämään hiihtolomakautta. Siksi asiasta on lähetetty infokirje kymmenille hiihtokeskuksille. Selvitykset asiassa ovat vielä kesken.

***

Suomessa kulutettiin tammikuussa enemmän sähköä kuin koskaan ennen, kertoo Energiateollisuus. Kuukauden kulutus nousi reiluun 9 tuhanteen kolmeen sataan gigawattituntiin. Aiempi ennätys oli vuodelta 2016. Tammikuu oli edellisiä vuosia kylmempi, ja lämpötilat vaihtelivat runsaasti. Kulutusta nosti myös hyvä taloussuhdanne ja teollisuuden kasvanut sähkönkäyttö. Myös asumisen, maatalouden, palveluiden ja rakentamisen sähkönkulutus kasvoi.

***

Pyhäjärven jäihin tiistaina pudonnut mies on hengissä, kertoo Aamulehti. Mies joutui veden varaan puolenpäivän aikaan Pyynikin kesäteatterin edustalla. Hengenpelastajat sukelsivat miehen ylös reilun kymmenen metrin syvyydestä. Elvytyksen jälkeen mies kuljetettiin sairaalaan. Aamuisten tietojen mukaan mies ei ole hengenvaarassa.

***

Alaikäisten avioliitot siirtyvät Suomessa historiaan. Eduskunta kumosi eilen avioliittolain säännöksen, jonka avulla alaikäinen on voinut avioitua erikoisluvalla. Muutos perustuu lapsiavioliittojen ennaltaehkäisemiseen ja on linjassa YK:n tavoitteiden kanssa. Alaikäisten avioitumisen erikoisluvista on viime vuosina luovuttu myös Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Suomessa lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

***

Baltian Danske Bankia epäillään rahanpesusta. Sen ja ruotsalaisen Swedbankin välillä on siirtynyt ainakin 40 miljardia kruunua eli noin neljä miljardia euroa, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. Swedbankia on saatettu käyttää rahanpesuun lähes kymmenen vuoden ajan. Tiedot perustuvat SVT:n käsiinsä saamiin salaisiin asiakirjoihin. Niiden mukaan vyyhtiin liittyy viisi kymmentä pankin asiakasta. Swedbankin viestinnästä vakuutettiin, että pankki on toiminut heti kun se on havainnut riskitekijöitä.