Radio Moreenin sähkeet 21.2.2019 kello 17

Tampereen yliopiston keskustakampuksen ravintoloiden hävikkitarkkailu vaihtelee toimipisteittäin päivittäisestä pariin kertaan vuodessa, kertoo Moreenimedian selvitys. Kaikissa ravintoloissa, eli Juveneksessa, Sodexossa ja Fazerilla, hävikki on vähentynyt mittausjaksojen aikana. Hävikkiä yritetään estää tarkan suunnittelun lisäksi vetoamalla asiakkaiden ruokakäytäntöihin, ja myymällä ruokaa lounasajan jälkeen kotiin.

***

Suurin osa eduskuntapuolueista olisi valmiita uudistamaan autoilun verotusta niin, että pienipäästöisten autojen hankinta ja käyttö tulisivat nykyistä halvemmaksi ja vastaavasti suuripäästöisten autojen kustannukset kasvaisivat. Polttoaineveroja sen sijaan olisivat valmiita kiristämään vain vasemmistoliitto ja vihreät. Tämä selviää Ylen tuoreesta kyselystä. Yle kysyi puoluejohtajilta, miten Suomen tulisi osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

***

Tampereen kaupungin sähköautojen latauspisteet muuttuvat maksulliseksi maaliskuun alusta alkaen. Kaupunki päätti asiasta viime kuussa. Latauksen hinta perustuu ladatun energian määrään. Rongankadun ja Laukontorin latauspisteillä lataus maksaa 0,20€/kWh. Muilla kaupungin omistamilla latauspisteillä lataaminen maksaa 0,15€/kWh. Pysäköinti latauksen yhteydessä on maksutonta.

***

Hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut alkoivat tänään Itävallan Seefeldissä. Vapaan sprinttihiihdon kilpailussa karsiutuivat kaikki suomalaisnaiset eli Anita Korva, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Laura Mononen. Miesten sarjasta Joni Mäki ja Ristomatti Hakola selviytyivät kisojen vapaan sprintin erävaiheeseen.

***

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei päässyt tänäänkään antamaan lausuntoaan sote-uudistuksesta. Valiokunta tiedotti aikaisemmin antavansa lausunnon tänään iltapäivällä. Puheenjohtaja Annika Lapintie kertoi medialle valiokunnan tämänpäiväisen kokouksen jälkeen uskovansa, että lausunto valmistuu huomenna perjantaina. Perustuslakivaliokunnan jälkeen sote-lakipaketti siirtyy sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Jos valiokunnat osoittavat lakiesityksissä paljon korjattavaa, nykyinen eduskunta ei välttämättä ehdi käsitellä niitä ennen kevään eduskuntavaaleja.