Radio Moreenin sähkeet 22.2.2019 kello 15

Parkanosta löydettiin eilen iltapäivällä ruumis. Ruumis löydettiin Parkanon rautatieaseman lähellä olevasta metsiköstä. Teosta esitetään tänään vangittavaksi kolmea miestä ja seitsemäntoistavuotiasta naista taposta epäiltyinä. Yhdellä epäillyistä on aiempaa rikostaustaa, ja hän on saanut tuomion aseen kanssa riehumisesta. Polisiin mukaan puolustusvoimilta pyydettiin virka-apua alueen eristämiseen.

***

Vain pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere onnistuvat kasvattamaan väkilukuaan seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana. Tämä selviää tänään julkaistusta ennusteesta. Suurin syy muiden alueiden näivettymiseen on syntyvyyden romahdus. Näin ollen maahanmuutto ja muuttoliike maan sisällä korostuvat väestönkehityksessä. Ennusteen taustalla on aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n selvitys kymmenen suomalaisen kaupunkiseudun väestönkehityksestä. Tiedot perustuvat uusimpiin syntyvyys-, kuolleisuus- ja muuttoliiketilastoihin.

***

Pirkanmaan pelastuslaitoksen drone ja Ilmavoimien lentokone olivat vaarassa törmätä Valkeakoskella. Onnettomuustutkintakeskus käynnistää tutkinnan helmikuun alussa tapahtuneesta vaaratilanteesta. Ilmavoimien Learjet-suihkukone ja pelastuslaitoksen drone eli kauko-ohjattava kuvauskopteri olivat kumpikin olleet alle 150 metrin korkeudessa valvomattomassa ilmatilassa. Pelastuslaitos oli ollut harjoittelemassa dronen käyttöä vaaratilanteen sattuessa.

***

Varhaiskasvatuksen ammattipätevyyksien muutos jakaa alan tulevien ammattilaisten mielipiteet. Tämä käy ilmi Moreenimedian kyselystä. Viime syksynä voimaan tullut uusi varhaiskasvatuslaki poistaa ammattikorkeakouluopiskelijoilta mahdollisuuden opiskella sosionomitutkinnon ohella lastentarhanopettajiksi. Moreenimedian kyselyn tavoittamat sosionomiopiskelijat pelkäävät muutoksen heikentävän ammattiryhmänsä arvostusta ja palkkaa päiväkodeissa. Sen sijaan suurin osa varhaiskasvatusta yliopistossa opiskelevista vastaajista katsoi muutoksen parantavan kasvatuksen pedagogista laatua.

***

Yli puolet Moreenimedian kyselyyn vastanneista suomalaisista uskoo johonkin salaliittoteoriaan. Moni salaliittoteoriaan uskova kohtaa niin myönteisiä kuin kielteisiäkin reaktioita ja usein heitä saatetaan pitää jopa hulluina. Tutkija Juha Räikän mukaan kova luottamus tavanomaiseen tiedon tuottamiseen on syynä sille, että salaliittoihin uskovia saatetaan halveksia. Osa suomalaisista pitää niitä kuitenkin kiinnostavina ja ajatuksia herättävinä. Aiheesta lisää Moreenimedian sivuilla.