Elokuvajuhlilla on sisältöä kauhuelokuvista työpajoihin.

Tampereen elokuvajuhlat pyrkii tasa-arvoon – ”Tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä, että puolet elokuvista olisi naisten tekemiä”

Tampere Film Festivaalien kotimaisen kilpailusarjan elokuvat ovat ensimmäistä kertaa puoliksi miesten ja puoliksi naisten ohjaamia. Ehdokkaan mukaan naisten saamaan rahoitukseen vaikuttavat elokuvien näkökulmat ja teemat.

Tällä viikolla alkavat Tampere Film Festivaalit, eli Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 49. kertaa. Maailmalla merkittävän lyhytelokuvatapahtuman kilpailusarjoista on mahdollista ponnahtaa esimerkiksi Oscar-ehdokkaaksi.

Tänä vuonna puolet kotimaisen sarjassa ehdolla olevista elokuvista on naisten ohjaamia. Yhden  ehdolla olevista elokuvista, Untitled (burned rubber on asphalt, 2018), on ohjannut Tinja Ruusuvuori.

Dokumentti on kuvattu Pohjois-Norjalaisessa pikkukylässä, jonka maanteille ilmestyy mystisiä autonrenkaan jälkiä. Ruusuvuori halusi selvittää, kuka jälkiä tekee ja miksi. Teemana on ihmisen tarve jättää jälkiä ympäristöönsä ja voivatko ihmiset tehdä taidetta vahingossa.

– Olin lumoutunut auton jälkien kauneudesta. Ympäristössäni ja arjessani tekemät huomiot inspiroivat minua elokuvanteossa, Ruusuvuori kertoo.

Tasa-arvoa ympäri maailmaa

Ruusuvuoren mukaan esimerkiksi Aalto yliopistosta valmistuvista dokumenttiohjaajista 70 prosenttia on naisia, joten alalla on tekijöitä. Vuonna 2010 naisten osuus elokuvataiteilijoista oli kuitenkin 43% prosenttia Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen teettämän tutkimuksen mukaan.

– Vain joka kolmas pitkä dokumentti on naisen ohjaama. Voidaan kai kysyä rahoittajilta ja levittäjiltä, miksi. Tuntuu välillä hassulta edustaa elokuvaani sukupuolinäkökulmasta, mutta toisaalta naisilla on aiheesta kokemusta ja sitä kautta mielipiteitä ja tahtotilaa muuttaa asioita.

Tämä on tapahtuman toiminnanjohtaja Juhani Alasen mukaan ensimmäinen kerta, kun kotimaisessa sarjassa naisten ja miesten määrä on mennyt tasan.

– Elokuva-alalla on tavoitteena, että vuoteen 2020 mennessä puolet tehdyistä tai näytettävistä elokuvista olisi naisten tekemiä.

Alasen mukaan yksi elokuvajuhlien tehtävistä on tuoda esiin mahdollisimman erilaisia näkökulmia esiin eri puolilta maailmaa.

– Mielestäni tämä menee sukupuolikysymyksen ohi. Pyrimme tuomaan tasa-arvoisen kuvan siitä, mitä maailmassa elokuva-alalla tehdään.

Näkökulmilla ja aiheella rahoitusta

Sekä Ruusuvuoren että Alasen mielestä yksi sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvistä kysymyksistä koskeekin elokuvien rahoitusta. Aihetta on viimeksi tutkittu kaksi vuotta sitten, kun Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore teetti tutkimuksen tavoitteenaan selvittää, toteutuuko sukupuolten tasa-arvo suomalaisen elokuvan julkisessa rahoituksessa.

Naiset saivat tutkimuksen mukaan vuosina 2011–2015 huomattavasti vähemmän rahoitusta miehiin verrattuna. Naisille myönnettiin tukia yksi neljäsosa, miehille kolme neljäsosaa. Ruusuvuoren mukaan esimerkiksi elokuvien aihe tai näkökulma voivat vaikuttaa rahoituksen saamiseen.

– Teemme kollegani kanssa tällä hetkellä elokuvallista taideteosta merimiesten ja siirtolaisten kohtaamisesta Välimerellä. Saimme elokuvalle hyvin rahoitusta, koska aihe koettiin luultavasti ajankohtaiseksi ja tärkeäksi.

Tampere Film Festival järjestetään 6.–10.3. Elokuvia näytetään elokuvateatteri Finnkino Plevnassa,  Arthouse Cinema Niagarassa, Tullikamarin Klubilla, Hällä-näyttämöllä ja Tuomiokirkossa. Luvassa on lisäksi esimerkiksi työpajoja, esitelmiä ja bileitä.

Tinja Ruusuvuoren lyhytdokumentin kotimaan ensi-ilta on elokuvateatteri Plevnassa perjantaina 8.3. kello 16 alkaen ja lauantaina 9.3.  kello 13.30 alkaen.