Käsityöntalo Verkarannassa kuuluu kangaspuiden kopina, kun kudetta lyödään luhalla kiinni kankaaseen. Tunnelma on kotoisan pysähtynyt, kun kutojat puhelevat keskenään samalla kun matto saa lisää pituutta.
Kudonta ei ole katoava kansantaito. Kudonnan ohjaaja Taina Keskisen mukaan nyt myös nuoret ovat innostuneet kangaspuilla kutomisesta. Taitoliitto on valinnut kudonnan myös vuoden 2019 käsityötekniikaksi, sillä innostuneiden määrän huomattiin kasvaneen.
– Kutominen sopii ihmisille, jotka eivät ole niin millintarkkoja. Itse tehdyt matot kestävät myös aikaa paremmin kuin monet kaupasta ostetut.
Perinteiset räsymatot ovat edelleen suosituin kangaspuilla kudottava työ, mutta taitokeskuksessa valmistuu myös esimerkiksi kaitaliinoja, pyyhekankaita ja vilttejä.
Kutominen on helpompaa kuin miltä se näyttää, ja myös aloittelijat tulevat rohkeasti kokeilemaan tekniikkaa, kun kaupasta ei ole löytynyt kotiin sopivaa mattoa tai liinaa. Usein ensimmäinen työ ei kuitenkaan jää viimeiseksi.
Kierrättämällä uniikkia
Kudonnassa käytettävät kuteet voi ostaa valmiina tai repiä esimerkiksi vanhoista lakana- tai vaatekankaista. Vanhojen tekstiilien hyödyntäminen on Keskisen mukaan kannustanut monia kutomaan.
– Kierrättäminen on monelle tärkeä tausta-ajatus, mikä tulee tulevaisuudessa todennäköisesti korostumaan. Tätä kautta vanhat tekstiilit voivat löytää paikkansa lattialta vielä kymmeniksi vuosiksi.
Tuula Toivanen innostui kokeilemaan perinteistä käsityötekniikkaa viime syksynä. Kuten monet muut, myös Toivanen jäi ensimmäisen itse kudotun maton jälkeen harrastukseen koukkuun.
– Kierrättäminen on hyvä huomio, mutta sen lisäksi kudonta on meditatiivista.
Kuinka kauan aloittelijalta sitten kuluu aikaa yhden maton kutomiseen?
– Ensimmäinen mattoni valmistui noin kahdessa tai kolmessa päivässä, Toivanen hymyilee.