Koomikko Heikki Vilja on tehnyt stand upia jo kymmenen vuotta.

Stand up -komiikka on jatkuvaa tutkiskelua siitä, mikä ihmisiä naurattaa

Kymmenen vuotta stand up -komiikkaa tehneen Heikki Viljan mukaan sisältöä oleellisempaa on tapa, millä se esitetään.

Stand up -komiikka on esitys, jossa koomikko kertoo yleisön edessä juttuja, joiden tarkoitus on saada yleisö nauramaan. Tyylejä on monia iskevistä one linereista pidempiin tarinoihin ja act outeihin, joissa koomikko näyttelee esimerkiksi jotain hahmoa tai tekemistä. Osa koomikoista on lavalla hyvin paikoillaan ja vähäeleisesti, toiset taas liikkuvat ja ilmeilevät paljon.

Koomikko Heikki Vilja on tehnyt stand upia jo kymmenen vuotta. Hänen oma tyylinsä on vauhdikasta tarinankerrontaa, jossa aiheena on usein hänen oma perheensä. Kirosanat ja rivot tai rajut jutut kuuluvat usein stand upiin, myös usein Heikki Viljan keikoilla.

– Joskus kirosanoja tulee viljeltyä turhankin helposti, etenkin silloin, jos hermostuttaa. Toisaalta hyvin sijoitettu v-sana on sellainen, että sitä ei vaan voi korvata millään muulla sanalla, Vilja sanoo.

Viljan mukaan stand upissa huumori syntyy kerronnan rytmistä. Koomikolla pitää olla tuntuma siihen, missä kohdassa pitää tauko ja missä taas tiivistää.

–  Itse asiassa tuntuu siltä, että sisältö on stand upissa toissijainen asia. Enemmän merkitystä on sillä miten juttu kerrotaan.

Heikki Vilja on niitä stand up -koomikoita, jotka ottavat myös yleisöä mukaan kommentoimalla ja kysymällä heiltä kysymyksiä. Silloin esityksessä on myös improvisoinnin makua, eikä esiintyjä itsekään tiedä, mihin setti on menossa.

– Ennen keikkaa minulla suunnitelma, mutta usein poikkean siitä. Ikinä ei etukäteen tiedä, mikä toimii millekin yleisölle ja mikä ei. Keikan kuluessa testaan, mihin suuntaan kannattaa tämän yleisön kanssa mennä.

 

Heikki Vilja kertoo stand upin ilmaisukeinoista podcast-sarjan Kielikeissejä ja kehonviestejä jaksossa. Podcastissa kuullaan myös lyhyitä pätkiä hänen keikaltaan Tommi Vännin isännöimältä Sokko irti -klubilta 9.3.2019.