Kuva: Unsplash

Työnhaussa rummutetaan tällä hetkellä verkostojen ja piilotyöpaikkojen nimeen

Työnhaku saattaa työtä etsivälle tuntua ratkaisemattomalta aivopähkinältä. Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen ovat tuoneet työnhakijoille uusia keinoja erottautua muista.

Vuoden rekrytoijaksi vuonna 2018 valittu Saana Rossi on lukenut urallaan tuhansia työhakemuksia. Kymmenen vuoden aikana hän on myös nähnyt työnhaussa ja rekrytoinnissa tapahtuneita muutoksia.

– Piilotyöpaikkoja on tarjolla huomattavasti enemmän, ja työnhaku on suurilta osin siirtynyt verkkoon erilaisten palveluiden pariin. Uskon, että tulevaisuudessa tekoälyä tullaan hyödyntämään rekrytoinnissa yhä enemmän.

Tärkeintä on toimia itselle sopivimmalla tavalla

Uuteen työpaikkaan on nykyään useita reittejä. Verkostot, sosiaalinen media ja henkilöbrändäys ovat nykyisessä työnhaussa korostuvia asioita, mistä moni työnhakija saattaa ahdistua.

Saana Rossi kuitenkin muistuttaa olla ottamatta turhia paineita esimerkiksi henkilöbrändäyksestä tai verkostopöhinästä. Tärkeintä on toimia omana itsenään itselleen sopivimmalla tavalla, sillä epäaitoudesta jää helposti kiinni.

Yksi eniten työnhakijoita kiinnostavista asioista on se, kuinka hakijamassasta voi pyrkiä erottautumaan ja jäädä rekrytoijan mieleen. Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta omia vahvuuksiaan ja tavoitteitaan on ainakin hyvä opetella sanoittamaan selkeästi.

– Osaamisen sanoittamista voi helpottaa kysymällä omia vahvuuksiaan tuttavilta tai entisiltä työnantajilta.