Hyönteistutkija Tomi Kumpulaista nimitetään myös luontotohtoriksi

Älä tapa kimalaista — Tutkijan mukaan pölyttäjät tekevät ruoantuotannollemme työn, jonka rahallinen arvo on mittaamaton

Hyönteistutkija Tomi Kumpulaisen mukaan pölyttäjäkatoja on havaittu ympäri maailmaa, mutta Suomessa tilanne on toistaiseksi hyvä. Isoin uhka pölyttäjille on tehomaatalous.

Jos pölyttäjät nyt katoaisivat maapallolta, vaikutukset olisivat niin dramaattisia, että niitä on vaikea edes ajatella, kertoo Vapriikin luonnontieteellisen museon amanuenssi ja hyönteistutkija Tomi Kumpulainen.

Huoli pölyttäjäkadoista ei ole tuulesta temmattu. Ruoantuotantomme on auttamattoman riippuvainen kukasta kukkaan pörräävistä kimalaisista, mehiläisistä ja perhosista. Kumpulaisen mukaan ruoantuotannossa pölyttäjien tekemän työn rahallinen arvo on niin suuri, että sitä on mahdotonta mitata.

Pölyttäjät ovat korvaamattomia myös globaalille ekosysteemille, sillä iso osa kasvilajeista ei pysty lisääntymään ilman hyönteispölytystä. Globaalin ekosysteemin säilyminen ennallaan on modernille ihmiselle elinehto.

Jokainen voi tehdä osansa hyönteisten ja yhteisen luonnon hyväksi, eikä se ole edes vaikeaa. Kumpulaisen mukaan nyt on esimerkiksi oiva aika rakentaa hyönteishotelli, sillä pörriäiset etsivät talvehtimispaikkoja.