Simo Natusen kommentti: Vessahätä on joillekin todellinen

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava nuori joutuu miettimään lähintä vessaa paitsi koulussa, myös koulumatkalla joka päivä. Vessoja ei löydy ihan joka nurkalta eikä kaikkiin edes pääse. Edes Vessapassilla.

Siksi Tampereen korkeakouluyhteisö voisi ottaa vakavaan harkintaan Vessapassin käyttöönoton. Kortti on pääsylippu jonojen ohi ja muihinkin kuin yleisiin vessoihin. Massaluentojen päätteeksi jonojen ohi on melkein välttämätöntä päästä.

Moreenimedia teki syyskuussa kyselyn opiskelusta ja suolistosairauksista IBD-nuorille. Kyselyn tuloksista ilmenee selkeää tarvetta etäopiskelulle ja joustaville poissaoloille, mutta myös helpommalle pääsylle vessaan. Etenkin tenttitilanteet koetaan stressaavaksi, sillä silloin vessaan pääsy saattaa olla hankalaa. Tiedän kokemuksesta. Stressi taas aiheuttaa lisää oireita ja noidankehä alkaa olla valmis.

Tällä hetkellä Tampereelta löytyy 12 paikkaa, joissa Vessapassi käy. Tampereen korkeakouluyhteisö voisi olla kolmastoista.

Miten IBD häiritsee opiskelua? Lue uutinen täältä.