– On ihanaa saada aikaiseksi jotain kaunista, katsoa miten eri värit sointuvat yhteen. Kutominen on myös vastapainoa kotona olemiseen, siellä kun pitää ajatella tuhatta asiaa, tamperelainen keraamikko Mari Cerný sanoo.
Hän tutustui kantoliinoihin esikoisensa synnyttyä.
– Mio ei viihtynyt vaunuissa eikä oikeastaan missään muualla kuin sylissä. Pikkuhiljaa sujahdin syvemmälle kantoliinojen maailmaan. Huomasin, miten paljon erilaisia liinamerkkejä, -materiaaleja ja -ominaisuuksia on.
On ihanaa saada aikaiseksi jotain kaunista, katsoa miten eri värit sointuvat yhteen.
Mari Cerný, keraamikko ja kotiäiti
Cernýn mukaan myös erilaisia sidontatapoja on lukuisia, ja niihin käytetään erikokoisia liinoja.
Ajan kuluessa kantoliinoista kehittyi Cernýlle rakas harrastus. Viime aikoina hän on kutonut liinoja Hervannan Taitokeskuksessa, usein yhdessä ystävättärensä kanssa. Nuorilla äideillä on parhaillaan 20 metriä lointa kudottavanaan.
Kantoliinan avulla Cerný pystyy vapauttamaan kätensä muun muassa kotitöihin. Lisäksi kahden lapsen kanssa ulkoilu on liinan kanssa helpompaa.
Kantamisen viikolla jaetaan tietoa ja innostutaan tarinoista
Parhaillaan vietetään kansainvälistä kantamisen viikkoa, joka jatkuu Suomessa 6. lokakuuta saakka. Tapahtuman teema on tänä vuonna ”perinteiden jatkaminen”.
Kantoliinayhdistys kokoaa ja jakaa eteenpäin tietoa vauvojen ja lasten ergonomisesta kantamisesta kantoliinoilla ja -repuilla. Parhaillaan yhdistys kerää innostavia tarinoita siitä, millä tavoin kantaminen näkyy lapsiperheiden elämässä.
– Meillä on reilut 330 jäsentä, ja lisää ropisee koko ajan hyvän kampanjamme ansiosta. Ensi kesänä juhlimme kymppisynttäreitämme, Kantoliinayhdistyksen puheenjohtaja Heidi Laghrissi kertoo.
Meillä on reilut 330 jäsentä, ja lisää ropisee koko ajan.
Heidi Laghrissi, puheenjohtaja
Keskeisimmäksi yhdistyksen toimintamuodoksi Laghrissi mainitsee tukihenkilötoiminnan.
– Meille tulee hurjan paljon yhteydenottoja, että voisiko joku tulla meille kotiin näyttämään, miten tämä kantoliina tai -reppu oikein toimii. Samoin neuvolat, perhekahvilat ja leikkipuistot pyytävät esittelyjä aiheesta.
Liinailun vaikutuksia tutkitaan
Liinoilla ja repussa kantamisen tiedetään vahvistavan äidin ja lapsen kiintymyssuhdetta ja tukevan lapsen motorista kehitystä. Muun muassa englantilainen lääkäri Rosie Knowles on tutkinut aihepiiriä.
– Liinailun vaikutuksista on tehty myös suomalainen opinnäyte ja lisää on tulossa, Laghrissi sanoo.
Jotta kantamisen positiiviset vaikutukset toteutuisivat, on hyvä ottaa huomioon kantovälineen ergonomisuus. Kantoliinan saa sidottua täysin lapsen ja kantajan vartalonmyötäisesti.
– On myös paljon todella hyviä kantoreppuja. Olennaista on huomioida, että kantoväline tukee vauvaa tai lasta polvitaipeesta polvitaipeeseen, eivätkä lapsen jalat roiku siinä suorina, Cerný painottaa.
Hänen mukaansa liinoihin liittyy paljon suurempi tunneside kuin esimerkiksi vaatteisiin. Päivittäinen kietoutuminen liinoihin tuo iloa arjen keskelle.
– Niissä kantaa niin paljon rakkautta! Tämä hetki on vain nyt: kun saa pitää omaa pientä lähellä. Kohta hän jo vilkuttaa iloisesti katse jossain kaukaisissa seikkailuissa.