Rikosuutisoinnin runsaus mediassa voi luoda turvattomuuden tunnetta.

”Aika paljon meillä löytyy vielä ikävyydellä mässäilevää mediaa” – Ohikulkijat kertoivat mielipiteensä median tavasta uutisoida rikoksista

Väkivalta ja rikokset ovat usein median etusivujen ykkösuutisia. Suomea on lähiaikoina ravisuttanut Kuopion kouluisku muiden väkivalta- ja rikosuutisten ohella.

Median etusivut koostuvat usein erilaisista väkivaltauutisista, vaikka tilastollisesti väkivaltaa tapahtuu esimerkiksi Tampereella huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa varkauksia.

Millainen on suomalaisen median tapa uutisoida rikoksista, ja vaikuttaako uutisointi ihmisten käsitykseen rikosten laajuudesta ja heidän omaan turvallisuuden tunteeseensa?

Moreenimedia kysyi Tampereella kolmelta vastaantulijalta, millaisena suomalainen rikosjournalismi heille näyttäytyy. Gallupiin vastasivat Laura Heinovaara, Kimi Mustonen ja Kiira Halenius.

Laura Heinovaara näki rikosuutisoinnin vaikuttavan hänen ajatuksiinsa yleisestä turvallisuuden tunteesta.

– Kyllähän se vaikuttaa, vaikka yrittää aina ajatella, että pelolle ei saa antaa valtaa. Totta kai sitä aina ajattelee, että jos tämä sattuisi omalle kohdalle tai jollekin läheiselle.

Laura Heinovaara
Kimi Mustonen
Kiira Halenius

Kuinka kriminologian yliopistonlehtori ja asiaa tutkinut Matti Näsi kommentoi suomalaisen median rikosuutisointia? Lue uutinen täältä.