Viestinnän ja median tutkijan Kaarina Nikusen mukaan hallinnan ja viranomaisten näkökulma korostuu pakolaisuutisoinnissa. Myös kuvissa pakolaiset esitetään usein massana tai nuolien ja lukujen kautta.
– Ihmisyys ja historia jäävät näkymättömiin sekä lähdön syyt epäselviksi. Myös arkinen ja yhdistävä kuvasto puuttuu, jolloin pakolaisuus tulee näkyviin poikkeustilana ja kriisinä.
Nikunen on seurannut uutisointia käynnissä olevasta Turkin ja Syyrian välisestä konfliktista. Uutisointi on hänen mukaansa keskittynyt suurvaltapolitiikkaan, vaikka esiin on noussut yksilöidenkin kokemuksia.
– Kriisi koskettaa myös Suomessa, sillä täällä asuu kurdivähemmistö, joilla on kytköksiä Syyriaan. Tätä arkea voisi tuoda paremmin esiin.
Nikusen mukaan pakolaisuutisoinnin kehittämiseksi toimituksissa olisi hyvä ylläpitää aiheen asiantuntijuutta ja muistaa kriittisyys viranomaisia kohtaan. Hän nostaa esiin myös muunlaiset muodot, joilla pakolaisuutta voidaan käsitellä, kuten elokuvat ja dokumentit.
– Esimerkiksi Helsingissä järjestetään 31.10.2019 alkaen pakolaisuuteen keskittyvä elokuvafestivaali, jossa kerrotaan myös syyrialaispakolaisten tarina. Tämä on yksi tapa perehtyä aiheeseen.