Teija-Liisa Ranta on kohdannut työssään eri ikäisiä avoimen suhteen pareja. Kuvaaja: Polina Khanteeva.

Avoimeen suhteeseen voi vetää seksuaalinen kokeilunhalu ja vapautuneisuus – ”Sen ei tulisi olla suhteen pelastuskeino”

Vuorovaikutusongelmat ovat monien parisuhteiden kipukohta, kertoo parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta. Hän epäilee, että avoimen suhteen rajoista tuskin keskustellaan tarpeeksi.

Seksistä ja erilaisista parisuhteista puhutaan nykyaikana estottomammin mediassa. Myös avoin suhde on saanut jalansijaa julkisessa keskustelussa. Parhaillaan käynnissä olevalla Temptation Island Suomi -kaudella on mukana avoimessa suhteessa elävä pari, Santeri ja Eve.

– Jos päätyy harrastamaan seksiä [jonkun toisen kanssa], se on ihan ok, mutta seuraavana aamuna ei jäädä lusikkaan makaamaan, toteaa Eve kauden avausjaksossa.

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta on kohdannut työssään avoimissa suhteissa eläviä pareja eri ikäluokista. On saatettu olla jo pitkään yhdessä, lapset muuttaneet kotoa ja suhteeseen kaivataan vaihtelua. Pari voi myös jakaa seksuaalisen kokeilunhalun ja vapautuneisuuden.

Nykyään avoimista suhteista puhutaan julkisesti, minkä vuoksi nuorten keskuudessa voi syntyä mielikuva, että on trendikästä olla avoin, Ranta pohtii. Aikaisemmin kokeilut avoimista suhteista tai parinvaihdosta on pidetty visusti omana tietona.

Rajan veto voi tuottaa vaikeuksia

Avoin suhde vaatii Rannan mukaan hyvää itsetuntoa ja vahvuutta sekä luottamusta parisuhteelta. Tunteiden erottaminen seksistä voi olla monelle vaikeaa. Mikäli tunteita ei synny pariskunnan puolelta, voi niitä herätä kolmansien osapuolien suunnasta.

– Voi tulla monimutkaisia draamoja, kun tunteet lähtevät mukaan. Monilla tunteet liittyvät aina hyvään seksiin. He ovat lähtökohtaisesti ihmisiä, joille ei esimerkiksi yhden yön jutut soveltuisi.

Temptation Islandin katsojien näkökulmasta näyttää, että raja tunteiden ja pelkän fyysisyyden välillä rakoilee Even ja Santerin kohdalla. Tällaisia ajatuksia herätteli esimerkiksi Even mustasukkaisuus sinkkumiestä Rasmusta kohtaan, jonka kanssa hän on viettänyt aikaa saarella.

Monilla tunteet liittyvät aina hyvään seksiin. He ovat lähtökohtaisesti ihmisiä, joille ei esimerkiksi yhden yön jutut soveltuisi.

Teija-Liisa Ranta, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti.

Ranta epäilee, etteivät pariskunnat keskustele tarpeeksi suhteiden rajoista, sillä seksistä puhuminen yleisestikin on parisuhteissa hankalaa. Vuorovaikutusongelmien taustalla voi olla seksiin liitettyä häpeää ja estoisuutta. Lisäksi asiaan vaikuttavat jumiutuneet käsitykset ja myytit, jotka elävät nuorenkin sukupolven keskuudessa.

– Hyvinkin nuorilta miehiltä olen kuullut puhetta, että ”tuolta saavat kaikki, mutta tuo toinen voisi ollakin vaimomateriaalia”. Määritellään etukäteen, minkälainen toinen on, ja siihen vaikuttaa vahvasti seksuaalisuus, Ranta huokaa.

Ranta ei näe avointa suhdetta parisuhteen pelastuskeinona, vaan suhteen tulisi olla valmiiksi hyvällä mallilla, kun tällaista ratkaisua pohditaan. Tärkeintä on omien ja toisen rajojen kunnioittaminen.

– Väestöliitto sanoo nuorille seksin aloittamisesta, että kun enemmän haluttaa kuin pelottaa, on valmis. Tämä pätee aika moneen asiaan, myös avoimeen suhteeseen, Ranta kiteyttää.

Minkälaisia mietteitä avoin suhde herättää tamperelaisissa? Kuuntele gallup täältä.