Tampereelta löytyy niin isojen kuin pientenkin bändien keikkoja.

Tampereen keikkatarjonnassa riittää vaihtoehtoja – ”Elävän musiikin paras mainos on keikka itse”

Pitkin syksyä moni perinteikäs keikkapaikka on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Helsingissä. Tullikamarin ohjelmapäällikkö Janne Laurilan mukaan Tampereen elävän musiikin tilanne on Suomen paras kuluttajan näkökulmasta.

Virgin Oil, The Circus ja Nosturi. Kolme pitkän linjan keikkapaikkaa Helsingistä ovat lopettamassa toimintansa eri syistä. Tullikamarin ohjelmapäällikkö Janne Laurila ei usko saman tapahtuvan Tampereella, sillä Helsingistä kantautuvien lopettamispäätöksien syyt liittyvät kaupunkisuunnitteluun.

– Helsingin ydinkeskustan kaltaisia ongelmia ei ole Tampereen keikkapaikoilla. Monet tiloista ovat lisäksi suojeltuja ja osoitettu kulttuurikäyttöön.

Teoston vuoden 2017 keikkatilastojen mukaan Suomen suurkaupungeista Tampereella soitettiin eniten keikkoja suhteutettuna väkilukuun. Kasvu on nopeaa, sillä vuoteen 2014 verrattuna keikkoja soitetaan vuodessa yli tuhat enemmän.

Laurilan mukaan Tampereen elävän musiikin tarjonta on monipuolistunut. Trendinä tällä hetkellä ovat maailmanlaajuisesti isojen bändien konsertit.

– Elävän musiikin paras mainos on keikka itse. On eri asia käydä kuuntelemassa paikan päällä bändiä, kuin kuunnella sitä kännykästä nappikuulokkeilla. Hyvät elämyspalvelut tuottavat lisää asiakkaita itselleen, Laurila toteaa.

Pienemmät keikkapaikat vähenevät

Kulttuuriosuuskunta TRELMUn puheenjohtaja Nipa Nyman kertoo Tampereen elävän musiikin tilanteen olevan kokonaisuutena hyvä, vaikka tuntemattomammille bändeille se on heikompi. Ongelmia tuottavat kulttuuritukien epävarmuus ja keikkapaikkojen määrä.

– Pienten bändien keikkapaikat ovat kymmenessä vuodessa vähentyneet huomattavasti. Isoimmille bändeille puitteet ovat vain parantuneet. Nykyinen kehitys ei ole tasaista, Nyman toteaa.

Nykyisin pienten bändien esiintymiset ovat muutaman keikkapaikan harteilla. Jonossa saattaa olla yli sata bändiä

Nipa Nyman, TRELMUn puheenjohtaja

Nymanin että Laurilan mukaan uusi alkoholilaki on yksi syy pienempien bändien vähentyneille keikoille. Alkuvuodesta 2018 voimaan tullut uudistus poisti ohjelmaperusteiset jatkoaikaluvat ja antoi vapauden pitää ravintoloita auki myöhempään ilman esiintyjää.

– Nykyisin pienten bändien esiintymiset ovat muutaman keikkapaikan harteilla. Jonossa saattaa olla yli sata bändiä, Nyman tarkentaa.

Mitä tamperelaiset haluavat keikoilta? Kuuntele gallup täältä.