Valmentaja ja liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä Aaro Huttusen mukaan ravintolisien markkinointi ja helppo saatavuus vaikuttavat merkittävästi ravintolisien suosioon.

Ravintolisiä popsitaan mielellään – mutta ilmankin on mahdollista pärjätä

Tehokas markkinointi ajaa useimmat ihmiset ravintolisäpurnukoiden ääreen. Ravintolisät eivät kuitenkaan korvaa monipuolista ruokavaliota.

Tutkimusten mukaan suomalaisista yli puolet miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista käyttää ravintolisiä ruokavalionsa tukena. Valmentaja ja liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjä Aaro Huttusen mukaan markkinointi ja helppo saatavuus ovat suurimmat syyt ravintolisien suosion taustalla.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa aikuisväestölle suositellaan ainoastaan D-vitamiinilisää. Huttusen mukaan ravintolisien tarpeeseen vaikuttavat merkittävästi myös esimerkiksi liikunnalliset tavoitteet ja ikä. Naisilla myös esimerkiksi raskaus lisää niiden tarvetta.

–  Ravintolisillä on ehdottomasti oma paikkansa, sillä vitamiinien tarve lisääntyy näistä eri tekijöistä johtuen. Esimerkiksi jos olet tavoitteellinen urheilija, vitamiinien tarve lisääntyy sitä mukaan, mitä raskaampaa treenaaminen on.

Osa ihmisistä myös korvaa puutteellista ravitsemustaan ravintolisillä. Purkista on helpompi napata tarvittavat ravintoaineet kuin alkaa muuttamaan omaa ruokavaliotaan. Huttunen korostaa, että kokonaisvaltaisen terveellisen ravitsemuksen pitäisi olla ensisijainen ratkaisu.

Huttusen mukaan monipuolisesta ruokavaliosta on mahdollista saada lähes kaikki tarvittavat ravintoaineet, D-vitamiinia lukuun ottamatta.

– Silloin ruokavalion täytyy olla todella hyvin mietitty.