Kirjallisuudentutkija Maria Laakso haluaisi antaa kirjallisuudelle lisää tilaa myös mediassa.

Vähentyvää lukemista vastaan taistellaan valtiollisella tasolla – ”Aikuisten on pidettävä huolta siitä, että kirjallisuutta on näkyvissä kaikkialla”

Lasten ja nuorten lukemisen syyksi on veikattu muun muassa sosiaalista mediaa. Kirjallisuudentutkijan mukaan aikuisten pitäisi näyttää nuorille mallia lukemalla itse kirjoja.

Suomessa on valtiollisella tasolla herätty siihen, että lapset ja nuoret lukevat paljon vähemmän kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Syiksi on veikattu kasvanutta ärsykkeiden määrää ja erityisesti sosiaalista mediaa.

Kirjallisuudentutkija Maria Laakson mielestä lukemisen sosiaalisuutta pitäisi yhteiskunnassa korostaa. Hänen mukaansa lukeminen nähdään usein yksityisenä asiana.

– Jotta lapset ja nuoret sosiaalistuisivat lukevaan kulttuuriin, meidän aikuisten on pidettävä huolta siitä, että kirjallisuutta on näkyvissä kaikkialla. Ensinnäkin meidän pitäisi itse lukea kirjallisuutta ja näyttää mallia, ja toiseksi mediassa pitäisi antaa tilaa kirjallisuudelle ja lukemiselle.

Laakso muistuttaa, ettei lukutaito ole vain kaunokirjallisuuden lukemista. Ilman luku- ja kirjoitustaitoa ihminen ei esimerkiksi osaa hankkia tietoa tai vaikuttaa omaan yhteiskuntaansa.