Parisuhteettomien hyvinvoinnista väitöskirjaa tekevän sinkkututkijan Anu Kinnusen mukaan lukuisissa sarjoissa sinkun tehtävänä on löytää itselleen kumppani, mikä ei vastaa monen sinkun elämää todellisuudessa.

Vapaaehtoinen sinkku erottuu joukosta – ”Usein oletetaan, että pitäisi olla parisuhde, vaikka ihminen ei sitä itse toivoisikaan”

Suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee parisuhdenormi, jonka mukaan ihmisten tulisi olla parisuhteessa. Sinkut voivat kokea eriarvoisuutta, minkä vähentämiseksi on töitä tehtävänä.

Tampereen yliopiston sinkkututkija Anu Kinnusen mukaan kaikille vakituinen parisuhde ei ole toiveissa, vaan jotkut valitsevat sinkkuuden ennemmin.

– On monia ihmisiä, jotka eivät elä ikinä parisuhteessa ja jotka ovat valinneet sinkkuuden täysin vapaaehtoisesti.

Kinnusen mukaan usein oletetaan, että sinkulla pitäisi olla parisuhde, vaikkei hän sitä itse toivoisi. Hänen mukaansa parisuhdeolettama on raskas ja sinkkuna olo yhteiskunnassa olisi kevyempää ilman sitä.

– Suomessa on tehty paljon asioita, jotka mahdollistavat sinkkuna elämisen paremmin kuin monessa muussa valtiossa. Mutta se ei tarkoita, ettei yhä olisi eriarvoisia lakipykäliä ja käytäntöjä.

Kinnunen tuo epäkohtina esiin esimerkiksi sinkkuudesta rankaisevat tulopykälät. Hän esittää ratkaisuna parisuhdeolettaman paineisiin sen, että ihmiset voisivat olla sallivia lähipiirissään ja tukena omien läheistensä valinnoissa.