Tamperelaiset kokoontuivat marraskuussa Keskustorille jännittämään Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-kisapaikan varmistanutta ottelua. Kuva: Arttu Timonen.

Penkkiurheilu vie aikaa, mutta kohottaa mielialaa vaikeinakin hetkinä – ”Huono päivä voi muuttua hyväksi”

Urheilun seuraaminen herättää suuria tunteita ja luo uusia kaverisuhteita. Joillekin penkkiurheilu on iso osa elämää, mutta läheiset eivät välttämättä ymmärrä sitä.

Penkkiurheilijoille urheilun seuraaminen voi olla yksi arjen tärkeimmistä hetkistä. Tämä selviää Moreenimedian urheilufaneille toteuttamasta kyselystä, jonka vastaajista noin 65 prosentille yksittäinen urheilutapahtuma tai -ottelu on yksi viikon kohokohdista viikoittain tai usein.

FAKTA

Kysely penkkiurheilun vaikutuksista

  • Kysely jaettiin marraskuussa 2019 Facebook-ryhmissä Jalkapallon olohuone ja Jääkiekon olohuone.
  • Kyselyyn tuli vastauksia 186 kappaletta.
  • Vastaajista 82 prosenttia oli miehiä ja loput naisia.
  • 88 prosenttia vastaajista katsoo tai kuuntelee urheilua median välityksellä useamman kerran viikossa tai päivittäin.
  • 97 prosenttia piti penkkiurheilua itselleen tärkeänä harrastuksena.

Urheilua seurataan Suomessa aktiivisesti. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen vuoden 2018 väestökyselyn mukaan noin 30 prosenttia väestöstä katsoo urheilulähetyksiä viikoittain.

Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professorin Hannu Itkosen mukaan urheilun seuraaminen synnyttää yhteisöllisyyttä ja nostattaa suuria tunteita.

– Urheilu on itsessään kiinnostavaa toimintaa, joka sisältää yllätyksiä ja jännitystä. Sen seuraaminen on myös yksinkertaisesti hauskaa, Itkonen sanoo.

Urheilun seuraaminen pitää mielen virkeänä

Kyselyyn vastanneet kertoivat urheilun aiheuttavan positiivisia tunteita, kohottavan mielialaa ja lisäävään yhteisöllisyyttä. Osalle urheilu on antanut sisältöä elämään vaikeinakin aikoina, esimerkiksi masennuksen kanssa taistellessa.

– Oman joukkueen tai urheilijan hyvät suoritukset ovat olleet todella tärkeitä pahoina hetkinä. Parhaimmillaan todella huono päivä voi muuttua hyväksi yhden urheilusuorituksen takia, yksi vastaajista kertoi.

Otto Meskanen, 19, on seurannut urheilua koko elämänsä. Harrastus on tuonut hänelle paljon hyviä ystäviä, mutta moni on ihmetellyt fanaattista penkkiurheilemista.

– Pitää mielen virkeänä tutkia ja seurata matseja. Aikaahan se vie, ja se on sitten muualta pois. Futismatsi kotisohvalta katsottunakin vie sen pari tuntia, Meskanen sanoo.

Otto Meskanen lähtee joulukuussa katsomaan lempijoukkueensa Werder Bremenin vierasottelua Bayern Münchenia vastaan. Kuva: Juho Niemistö.

Itsekin aktiivisesti urheileva Meskanen kannattaa jalkapallossa saksalaista Werder Bremeniä, jonka suomalaisen fanikerhon hän on perustanut. Lisäksi Meskanen kirjoittaa silloin tällöin juttuja jalkapalloaiheiselle Byyri-sivustolle.

– Kilpailu ja pallo on viehättänyt aina. On tehnyt mieli seurata urheilua paremmalla tasolla kuin itse on pelannut.

Sukulaiset jäävät penkkiurheilun varjoon

Meskasen penkkiurheiluharrastusta ei ole kyseenalaistettu, mutta lähes puolella kyselyyn vastanneista kokemukset ovat erilaisia. Vastaajat kokivat, että läheiset – useimmiten puoliso – ja kaverit eivät aina hyväksy harrastusta. Yleisin syy on urheilun seuraamiseen käytetty aika.

– Kyse taisi olla vaimon sukulaisista, jotka eivät ymmärtäneet, kun olin syntymäpäiviltä poissa urheilun takia. Heidän omat harrastuksensa kylläkin ovat hyviä syitä, eräs vastaaja kertoi.

Ainoastaan 19 prosenttia kyselyyn vastanneista arvottavat sukulaiset penkkiurheilun edelle esimerkiksi viikonloppumenoja suunnitellessa. Lähes kaikki vastaajista kokevat penkkiurheilun itselleen tärkeäksi harrastukseksi.

– Tosifaneille urheilun seuraamisesta on tullut keskeinen – joillekin keskeisin – elämänsisältö, liikuntasosiologian professori Itkonen kertoo.