Maiju Mannisen kommentti: Hyvääkin tekevistä ruoka-aineista saa vatsahaavan, jos ravintoarvojen laskemisesta tulee arjen pääsisältö

Siinä missä herkkupuodit tahkoavat tiliä joulukuussa, vuoden vaihduttua on terveystuotteita myyvien aika hieroa käsiään yhteen.

Moni selaa palstoilla listauksia ruoista, joita lautaselle haalimalla virkistyy, kiinteytyy ja saavuttaa kaikki unelmansa. Vihreän teen kohkataan usein kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja olevan siten laihduttajan eliksiiriä.

Todellisuudessa sillä voi olla suurempi vaikutus mielen kuin kehon hyvinvointiin. Tamperelainen teeyrittäjä Ilkka Veiström mieltää kahvin ja teen suurimmaksi eroksi, kuinka ”tee on aina pysähtymistä hetken äärelle”.

Oleellista ei näin olekaan välttämättä itse ruoka-aine vaan se, kuinka sen nauttii.

Tee on parhaimmillaan arjen keidas ja jokaisen aistin nautinto. Teenlehtien tuoksu voi erota valmiin juoman tuoksusta. Eri teelaadut paitsi maistuvat myös tuntuvat suussa erilaisilta. Hyvä teekuppi on miellyttävä sormissa ja huulilla ja päästää jopa helähdyksen, kun siihen kaadetaan nestettä. Valmiin teen kuulas sävy tuo väriä harmaimmankin talvipäivän keskelle.

Kuulostaako rauhoittavammalta kuin karjuvasta tehosekoittimesta pöytätasolle
roiskahtava proteiinismoothie?

Väitän, että terveyttäni edistää juomaani teemäärää enemmän juuri sen valmistaminen. Esimerkiksi teen hauduttaminen kiinalaisen gong fu -perinteen mukaisesti vaatii keskittymistä ja huolellista pikkuvälineiden hallintaa. Samanaikaisesti ei voi murehtia muita asioita. Stressaamista ehtii jatkaa kyllä
teehetken jälkeenkin.

Miten terveysartikkelien lukijat näkyvät teeyrittäjän päivissä? Lue lisää täältä.