Suurimmalla osalla yleisöstä on yllään kasvomaski. Kertakäyttöisten suojusten lisäksi ihmisillä on erilaisia kangasmaskeja.

Livemusiikista pääsee nauttimaan myös pandemian keskellä – ”Keikoilla käyminen on ihanaa!’’

Hiljaisen kevään jälkeen pääsee taas kuuntelemaan livemusiikkia. Keikat Jyväskylän Lutakossa toteutetaan poikkeusjärjestelyin.

On perjantai-ilta, ja tunnelma Jyväskylän Tanssisali Lutakossa on epätyypillinen. Tavallisesti sali on täynnä lavan eteen pakkautuneita ihmisiä, mutta tänään ihmiset istuvat penkkiryhmissä erillä toisistaan.

Koronapandemian vuoksi kaikki Lutakon kevään keikat joko peruttiin tai siirrettiin syksylle. Nyt yksi syksyn ensimmäisistä keikoista on alkamassa. Illan esiintyjinä on kolme jyväskyläläistaustaista popartistia: Aina, Eetu ja Ilta. Viimeisin, eli illan pääesiintyjä, juhlii debyyttialbuminsa ‘’Näitä hetkiä varten’’ levyjulkkareita.

Satu Leinonen saapui paikalle musta kangasmaski kasvoillaan.

Keikkaa katsomaan tullut Satu Leinonen on mielissään siitä, että rajoituksia on kevennetty.

– On kiva päästä taas tekemään itseä rentouttavia asioita, jotka olivat aikaisempien rajoitusten aikaan kiellettyjä. Esimerkiksi keikoilla käyminen on ihanaa!

Tanssisali Lutakon musiikkitapahtumat järjestää Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys eli Jelmu. Yhdistyksen vapaaehtoisvastaavan Teppo Laineen mukaan on ollut mukavaa päästä taas järjestämään keikkoja.

Lutakon tapahtumat toteutetaan poikkeusjärjestelyin. Laine kertoo, että tapahtumien järjestämisessä seurataan tarkkaan THL:n ja AVIn ohjeistuksia. Yleisestä turvallisuudesta pidetään huolta muun muassa käsidesillä, puolitetulla yleisömäärällä ja istumapaikoilla.

– Olemme jatkuvasti ajan hermoilla vallitsevasta tilanteesta, toteaa Laine.

Laineen mukaan asiakkaat ovat antaneet positiivista palautetta syksyn keikoista. Hän toivoo, että keikkoja pystyttäisiin järjestämään myös jatkossa.

Jyväskylässä laaja maskisuositus

Koronatartuntojen määrät Jyväskylässä ovat nousussa. Kaupunki antoi keikkaa edeltävänä päivänä kaikille yli 15-vuotiaille maskisuosituksen, jonka mukaan maskia tulisi käyttää kaikissa julkisissa tiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Lähes kaikilla Lutakossa on jonkinlainen maski kasvoillaan, myös Satu Leinosella. Vaikka maski ei tunnu miellyttävältä, hän oli päättänyt mennä paikalle vain, jos kasvot ovat suojattuna.

Paikan päälle saapuminen ei Leinosta kuitenkaan jännittänyt. Hän on varustautunut iltaan maskin lisäksi käsien desinfiointipyyhkeillä. Suunnitelmana on myös etsiä paikka, jossa saa pidettyä turvavälit muihin.

– Tänään keikkaa ei tarvitse seurata keskeltä ja edestä, toteaa Leinonen.

Sen pitäisi onnistua. Turvavälit on Lutakossa huomioitu, eikä tapahtuma ole loppuunmyyty. Lisäksi illan keikka on ikärajaton, joten maskin käyttöä häiritsevä virvokkeiden nauttiminenkin tapahtuu erikseen rajatulla alueella.

Yleisö seuraa illan esiintyjiä rauhallisesti istualtaan.

Ihmiset luovat tunnelman

Ensimmäiset asiakkaat ovat paikan päällä jo ovien aukeamisen jälkeen, mutta huippunsa yleisömäärä saavuttaa hieman ennen pääesiintyjän vuoroa.

Lavan edustalle sijoitetut pöytäryhmät ovat täynnä ihmisiä. Keikkaa seisoaltaan seuraavat ovat asettuneet pöytäryhmien taakse, salin takaosaan. Osa on päättänyt jäädä anniskelualueen puolelle. Lavan edustalle on jätetty tyhjä tila musiikin fiilistelyä varten, mutta se pysyy tyhjänä lähes koko illan.

Ennen pääesiintyjää olisi sopiva aika hakea itselleen virvoketta, mutta baaritiskillä on hiljaista. Laineen mukaan koronalla on vaikutuksensa.

– Koska maskeja käytetään, ei baaritiskille ole yhtä kovaa tunkua kuin tavallisesti.

Anniskelualueella on hiljaista, eikä baaritiskille ole jonoa.

Illan toista esiintyjää maskien käyttö ei ilmeisesti haittaa.

– En näe teidän ilmeitä, joten minun on helpompi olla, vitsailee Eetu.

Tämän illan musiikkikattaus on herkkää suomenkielistä popmusiikkia, joten ryhmittäin istuminen ei vaikuta tunnelmaan negatiivisesti. Päinvastoin: keikan seuraaminen istualtaan, katon tunnelmavalaistus sekä balladipainotteiset kappalevalinnat luovat levollisen ja lumoavan tunnelman.

Pääesiintyjä Ilta, joka viettää debyyttialbuminsa ”Näitä hetkiä varten” levyjulkkareita.

Tunnelmaan vaikuttaa myös se, miten ihmiset siihen asennoituvat. Poikkeusajat vaativat poikkeuksellisia järjestelyitä.

Hetkeksi voi jopa unohtaa koronaviruksen olemassaolon, kunnes käsidesipurkki tai muistilappu turvaväleistä palauttaa ajatukset takaisin vallitsevaan tilanteeseen.

Vaikka on perjantai-ilta, suurin osa asiakkaista poistuu paikalta viimeisen esiintyjän lopetettua. Yleisö oli tullut paikalle nauttimaan musiikista, ei juhlimaan.

Tämänkaltaiset poikkeusjärjestelyt eivät kuitenkaan sovellu yhtä hyvin kaikille musiikkityypeille, ja sen toteaa myös Laine.

– Pöydissä istuminen soveltuu kevyempään musiikkiin, mutta raskaampaan musiikkiin se ei toimi yhtä hyvin.

Huomisella Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen keikalla tunnelma saattaa olla erilainen.

Mikä?

Tanssisali Lutakko

  • Yksi Suomen tunnetuimmista musiikkiklubeista
  • Viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa
  • Juhlavuoden kunniaksi Keski-Suomen museossa Jyväskylässä on esillä Lutakko 2020 -näyttely, joka koostuu dokumentaarisista valokuvista