Gastropub Nordicissa visaillaan joka keskiviikko.

Näin rakentuu hyvä pubivisa – ”En halua, että ihmiset ottavat visailun liian vakavasti”

Pubivisat.fi-sivuston mukaan Tampereella järjestetään enemmän pubivisoja kuin missään muualla Suomessa. Seurasimme Kaisan visaa Gastropub Nordicissa. – Toivon että nämä olisivat ennen kaikkea sosiaalisia hetkiä visailijoille.

Ilta hämärtyy Tampereella, mutta keskustassa liikenne on edelleen vilkasta. Otavalankadun varrella sijaitsevan Gastropub Nordicin ovi käy tasaiseen tahtiin, kun ihmiset saapuvat joka keskiviikko järjestettävään Kaisan visaan. Visan vetäjä Kaisa Iivonen tervehtii iloisesti terassilta jokaista pubiin saapuvista ihmisistä.

– Monet käyvät samoissa paikoissa joka viikko. Tiedän joukkueita, jotka käyvät viereisen baarin visassa ja tulevat suoraan sieltä tänne. Visailijoilla on viikkorutiininsa.

Iivonen on vetänyt pubivisoja parinkymmenen vuoden ajan ja ainakin kymmenessä eri paikassa. Visojen vetäminen on hänelle jo opiskeluaikana aloitettu harrastus. Hyvä pubivisa koostuu Iivosen mukaan muutamista tekijöistä, jotka tulee sovittaa yhteen.

Kaisa Iivonen on vetänyt pubivisoja opiskeluajoistaan asti.

Kysymykset keskiössä

Hyvä pubivisa vaatii hyviä kysymyksiä. Iivosen vetämän visan kysymykset mittaavat visailijoiden yleistietoa. Tänään kysytään esimerkiksi:
Mikä on pig in a blanket?
Millä yhteisellä sukunimellä tunnetaan sarjakuvahahmot Helmi ja Heikki?
Mikä jääkiekkojoukkue pelaa kotiottelunsa Isometsän jäähallissa?

Hyvät kysymykset ovatkin Iivosen mukaan tärkeä osa hyvää pubivisaa.

Kaisan visa alkaa tarkkaan aikaan.

– Hyvässä visassa tasapainoillaan omien kiinnostuksen kohteiden sekä yleisöä kiinnostavien aiheiden välimaastossa. Kaikkien miellyttäminen on mahdotonta. Visan pitää olla visan pitäjän näköinen.

Kysymysten keksimisessä pitää ottaa huomioon mahdollinen tulkinnanvaraisuus. Iivonen kertookin, että hyvän kysymyksen vastaukset voi esittää selkeästi ja helposti ymmärrettävässä muodossa. Tämä helpottaa myös kysymysten tarkistamista.

Kysymyksiä tulee vaihdella sopivassa määrin ja omana tavaramerkkinä toimivan kysymystyypin keksiminen lisää aina visan mielenkiintoa. Iivosen oma bravuuri on käännöskappalekysymys. Hän suomentaa vapaasti osan tunnetusta kappaleesta ja osallistujien tulee käännöksen perusteella tunnistaa kappaleen nimi sekä sen esittäjä. Tällä kertaa käännöksen sai edesmenneen George Michaelin kappale Faith.

Visailun huumaa

Gastropub Nordicin sisätiloissa ihmiset odottavat visailun alkua jo innolla. Vastauslaput jaetaan ja baariin laskeutuu odottava hiljaisuus, kun Iivonen kertaa visan säännöt: 20 kysymystä viiden kysymyksen sarjoissa. Vastauksia ei huudella ääneen. Puhelimen käyttö on kielletty.

Visa saadaan käyntiin ja kohta viereisistä pöydistä alkaa kuulua supinaa, kun osallistujat pähkäilevät joukkueissaan kinkkisiä kysymyksiä. Tunnelma on rennon keskittynyt, ja tähän Iivonen myös pyrkii visoja vetäessään. Hauskanpito on hänen mielestään voittoa tärkeämpää.

– Visailijoita on paljon erilaisia. Lähinnä toivoisin, että he käyvät visoissa viettämässä aikaa toistensa kanssa. Toivon että nämä olisivat ennen kaikkea sosiaalisia hetkiä visailijoille.

Aliina Niemi ja Juuso Viira pähkäilevät kysymyksiä.

Keskiviikkoinen Kaisan visa tulee päätökseensä ja noin kymmenen visaan osallistuneen joukkueen joukosta saadaan voittaja selville. Voittajajoukkueelle on luvassa tuotepalkintoja suoraan pubin hanasta.

Palkinnon saa myös toiseksi tullut joukkue ja yksi palkinto arvotaan osallistujien kesken. Kunniamaininnan saa yhden hengen joukkue, joka sijoittui kolmanneksi.

Oma yhden miehen joukkueeni ei pärjännyt visassa kovinkaan kaksisesti. Olisikohan tulos ollut kolme oikein, 20 kysymyksestä. Edes arpaonni ei suosinut palkintojenjaossa, mutta lohdutukseksi saan kuulla, että visassa pärjääminen on vaikeaa yksin. Visailukin on siis joukkuepeliä.

Onnistuneen pubivisan ainekset

Pubivisoja on moneen lähtöön. Visailun merkeissä voidaan testata osallistujien tietämystä yksinomaan esimerkiksi urheilusta, musiikista tai vaikkapa elokuvista. Iivosen pitämässä yleistietoa mittaavassa visailussa kaikki nämä elementit yhdistyvät ja osallistujien tietovarantoja haastetaan monipuolisesti. Hyvään pubivisaan tarvitaan silti muutakin kuin kiperiä kysymyksiä.

– Hyvä visa koostuu hyvästä paikasta, visan pitäjästä ja ennen kaikkea hyvistä visailijoista. Näiden kaikkien pitää kohdata toisensa.

Yhteinen hauskanpito ja yleinen rento tunnelma välittyivät vahvasti Kaisan visassa. Leikkimielisen kilpailun merkeissä kokoontuminen on mukava tapa viettää aikaa ja visailun aloittamisen kynnys on matala. Onnistuneen visailukokemuksen ainekset ovatkin simppelit. Paras tapa löytää itselleen sopiva visa on tutustua hyvällä porukalla, tai vaikka yksin, pubivisojen laajaan kirjoon. Oma paikka ja visailuporukka löytyvät varmasti kaikille.

Kaisa Iivonen lukee kysymyksensä ilman mikrofonia.

Täältä löydät listan eri kaupungeissa järjestettävistä pubivisoista: https://pubivisat.fi/tampere